La setmana del Correllengua
“Les llengües no moren per raons lingüístiques, sinó perquè els parlants deixen de parlar-les”. És una de les frases que ha deixat Carme Junyent, la filòloga i lingüística a qui es dedica la vint-i-vuitena edició del Correllengua que impulsa la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana i a la que s’hi ha adherit un any més l’Ajuntament de Calella. Se celebra aquesta setmana amb activitats adreçades als escolars de primària, secundària i batxillerat, com a novetat. Se’ls ha proposat reunir-se en un espai públic per conversar i enriquir el seu català i participar en una espècie de gimcana per trobar nyaps lingüístics en rètols, cartells i tota senyal que hi hagi al carrer.
Carme Junyent va entestar-se a advertir que calia dinamitzar l’ús del català a les escoles per evitar que la llengua mori. El Correllengua 2024 recorda la seva figura, compromesa en la defensa del català, i proposa activitats perquè infants i joves el practiquin i l’enriqueixin amb dinàmiques dins i fora l’aula.
A Calella, aquesta setmana es desplegarà la programació prevista. Destaquen les activitats de conversa per als alumnes de primària i el concurs de nyaps lingüístics per als de secundària i batxillerat. També es farà una sessió d’iniciació a la llengua de signes, tallers de jocs de llengua com l’Scrabble, el Parauleja, el Llengut o el Pispa; i un concurs de gloses catalanes, organitzat per Òmnium Cultural.
A la biblioteca municipal s’inaugura avui una exposició sobre la filòloga i lingüista Carme Junyent, que destaca deu dels seus principals pensaments.
L’Agrupació Escolta Montnegre s’encarregarà de la lectura del manifest que es farà divendres, seguit per un recital poètic a càrrec dels Amics de la Poesia de Calella en homenatge a Vicent Andrés Estellés, per commemorar el centenari del seu naixement.
El festival Sing For Gold de corals estableix sinergies amb el Correllengua i ha programat concerts amb formacions dels territoris de parla catalana per aquest cap de setmana. Dissabte, amb el grup Heura, que farà un recorregut per algunes peces que són tresors de la música d’abans i d’ara, d’Ovidi Montllor a Oques Grasses; i diumenge, amb un repertori català a càrrec del Cor Llevant.