La Quinzena Solidària 2018 mostra les experiències empresarials d’èxit de dones immigrades
“Frente al espejo” és l’exposició fotogràfica de la mataronina Sílvia Llanto que ha encetat la programació de la Quinzena Solidària de Calella 2018. Es va inaugurar dissabte i es podrà visitar fins el 17 de maig a la Biblioteca Municipal. Hi participen diverses dones immigrades que han dut a terme, i amb èxit, els seus propis projectes d’emprenedoria al barri de Cerdanyola de Mataró.
És el cas d’una jove dominicana que va muntar una perruqueria especialitzada en tractaments per al cabell africà. Ho comentava la comissària de l’exposició, Silvia Llanto, a micròfons de Ràdio Calella.
Les dones emprenedores emprenem segons el que sabem. Moltes d’elles es dediquen al món de la bellesa i la perruqueria. Ella va ser una de les primeres migracions de dominicans que van arribar a Catalunya i es va adonar que no hi havia establiments que sabessin tractar el seu tipus de cabell, i va veure l’oportunitat de negoci.
L’exposició també recull el testimoni gràfic d’una immigrant brasilera que va transformar l’aficció a col·leccionar objectes de segona mà en una oportunitat de negoci: va obrir una botiga d’antiguitats.
La Fàtima va dir-me que tenia diners per anar a veure la família o per quedar-se aquí per muntar la botiga. I va decantar-se per la segona opció.
Frente al espejo també recull l’experiència de dues immigrants senegaleses que es van conèixer per mitjà de les xarxes socials. Les dues tenien una necessitat compartida que van resoldre obrint fa tres anys una botiga de roba.
El seu somni era tenir el seu negoci però que això els permetés estar amb els seus fills. Eren noies de 25 a 30 anys, són musulmanes practicants, es van atrevir i tenen la seva botiga de roba portada dels seus països, i complements de roba.
La comissària de l’exposició de la Quinzena Solidària de Calella ha posat en valor l’aposta que fan les dones immigrades per integrar-se i ser útils també a les seves compatriotes i a la societat que els acull. “Comparteixen moltes coses i l’espai on treballen s’acaba convertint en un punt de trobada on es viu realment el que és la integració social”, ha dit Llanto.
La inauguració de l’exposició es va acompanyar de la presentació del projecte Dones pel Futur que fomenta l’emprenedoria de dones que es troben en situació de vulnerabilitat com una opció per tenir autonomia econòmica.