La Policia Local assegura que els “menes” no han comès cap delicte
El policia local, Òscar Mateo, responsable de l’oficina de relacions amb la comunitat, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Calella Televisió, que els menors no acompanyats, allotjats a l’Hotel Marisol des de principis d’estiu, no han comès cap delicte, tot i les falses especulacions.
Òscar Mateo, un agent de la policia local de Calella, ha explicat que, tot i que sí que hi ha hagut alguns problemes de convivència, no s’ha comès cap delicte per part dels menors no acompanyats. Per contra, sí que ha assegurat que s’han fet detencions, però a altres persones que no formaven part del col·lectiu dels “menes” de l’Hotel Marisol.
No hi ha hagut fets delictius que siguin atribuïbles a joves migrats sols o no acompanyats, d’aquest col·lectiu de Calella, d’Eduvic. Tot i que sí que hi ha hagut algun fet delictiu que de forma, no sé si malintencionada o no, s’ha atribuït aquests joves, però com he dit i remarco, no ha sigut per part d’ells. Han sigut altres persones, alguns d’ells de centres de fora de Calella, alguns escapolits d’aquests centres i altres persones que eren majors d’edat que anaven amb aquests joves. Són dos incidents concretament i el cos de mossos d’esquadra va detenir aquestes persones i es van fer càrrec de les diligències.
Òscar Mateo, també ha volgut recalcar la diferència entre un delicte i un conflicte de convivència. Un delicte, solen ser casos més greus que poden comportar la detenció d’una persona, i per tant la privació de la llibertat. Mateo sí que ha destacat algun problema de convivència amb tres veïns de la zona de l’Hotel Marisol, però que no va anar més enllà.
Aquí hem tingut majoritàriament conflictes de convivència. I també s’ha de dir i s’ha de remarcar, que no són tan greus com s’ha pogut dir. Sí que han existit conflictes de convivència però tots han estat més o menys com els que podem tenir en altres zones de Calella. Estem parlant de temes de sorolls, de temes d’algun llançament de menjar… alguna cosa d’aquestes de forma puntual als veïns que estaven justament afectats per les habitacions on eren aquests joves, alguns d’aquests joves, perquè no es pot dir que ha sigut tot el col·lecti, sinó alguns d’aquests joves.
Mateo també ha volgut remarcar, que hi ha altres zones de Calella – zona hotelera o d’oci nocturn – on els percentatges d’incivisme són més elevats i indiquen que hi ha més aldarulls que no pas a la zona de l’Hotel Marisol.
En ser preguntat pels incidents les portes de l’Hotel Marisol a principis de juliol, pel robatori d’un telèfon mòbil, el policia ha explicat que va ser un fet aïllat i que en cap moment van poder constatar, ni Policia Local, ni Mossos d’Esquadra, que el motiu de la baralla fos el robatori d’aquest mòbil.
En la denúncia que es va posar posteriorment a mossos no surt el robatori com es va dir d’un mòbil. Surt que hi ha hagut una baralla, una discussió i que un mòbil ha desaparegut. D’aquí a dir que hi ha un robatori d’un mòbil és diferent, no té res a veure. Per tant, va haver-hi un conflicte? Sí, sí que hi va haver un conflicte que es va resoldre, perquè els actors principals i els mentors d’Eduvic, amb mitjans de l’Ajuntament i altres actors que van intervenir, ho van resoldre. Però d’aquí a dir que hi ha hagut un conflicte o una batalla campal dista molt de la realitat.
Després d’aquests fets l’Ajuntament de Calella va decidir crear un grup de treball – compost per representants polítics, veïns, policia i agents socials-, per tal de combatre la rumorologia, arribar a solucions pacificadores i fer un crit unànime al seny.
Per altra banda Mateo, també ha assegurat que tota la rumorologia ha estat falsa, i que les acusacions de violència, robatoris i consum d’estupefaents, no són més que especulacions per crear alarma social.
Podríem dir que una part de la població, petita però hi ha hagut una part, que ha estigmatitzat aquest col·lectiu. I a partir d’aquí, no sé si de forma intencionada o no, doncs han sorgit notícies que no eren certes, i això ha fet que una part de la població sí que tingués una certa sensació d’inseguretat. Que no es correspon amb la realitat perquè les xifres objectives diuen que no existeix aquest increment delictiu.
Amb tot Òscar Mateo, recalca que no s’ha d’estigmatitzar un col·lectiu pels errors d’una minoria.
En el ple de dilluns es va donar explicacions sobre la situació dels “menes” i els problemes de convivència amb els veïns.
En torn de precs i preguntes del darrer ple, el regidor de C’s va voler saber la situació dels joves que es trobaven dormint a la piscina de l’Hotel Marisol. El regidor de seguretat, Josep Torres, va argumentar que el govern municipal va tenir constatació policial el 24 d’Agost. La policia els va informar que hi havia un grup de tres joves magrebins pernoctant en l’antiga piscina de l’hotel. Un cop feta la identificació van poder comprovar que eren tres “menes” procedents de Madrid. El regidor de seguretat també va explicar que des de la Policia Local s’han fet 29 serveis en relació a la seguretat, 42 en relació a la convivència, 8 serveis de caràcter assistencial – per autolesions d’algun dels menors –, i va també va constatar que s’han rebut 56 trucades de veïns de l’entorn. Torres va assegurar que els veïns de l’entorn més proper ho han passat molt malament, però que han fet tot el que ha estat en les seves mans per solucionar els problemes de convivència. El tinent va voler remarcar que s’han fet 89 passades o patrulles estàtiques per davant de l’Hotel Marisol. Durant un període de temps es va instal·lar una patrulla estàtica a les nits.
A continuació pots escoltar l’entrevista sencera a Òscar Mateo, responsable de l’oficina de relacions amb la comunitat.