La pandèmia posa traves a la cooperació i solidaritat internacional
Fins al diumenge 21 de març es pot visitar a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell l’exposició “Calella és solidària” que organitza el Consell de Solidaritat de Calella. L’objectiu és donar visibilitat als projectes de les associacions locals de caràcter solidari que treballen per a la interculturalitat. Dues de les associacions que estan exposant i divulgant aquests dies la seva tasca són l’ APAC i Africa Increïble. Ambdues treballen amb projectes al cor d’Àfrica per fer cantó als més vulnerables i ajudar-los en el seu desenvolupament. Avui el programa La Ciutat s’ha fet ressò dels projectes que deuen a terme i com la pandèmia els ha obligat a reinventar-se per seguir al cantó dels que més ho necessiten.
Tant des de l’Associació per l’assessorament ciutadà APAC, o Àfrica Increïble coincideixen a dir que la pandèmia del coronavirus els ha canviat els seus plans i projectes inicials. Ja no poden treballar com ho feien abans des del terreny i enviar voluntaris és tot un embolic. Iolanda Gamell, presidenta de l’APAC, ha explicat que han pogut continuar amb els seus projectes, ja que tenen a una persona vivint allà tot l’any i ara per sort, a l’abril, una calellenca viatjarà fins al poblat del Senegal on estan establerts.
Tenim una persona que viu allà permanentment, va i torna un parell de vegades a l’any i ens ha anat molt bé amb el tema pandèmia. També ara hem aconseguit enviar una voluntària que durant 4 mesos que donarà suport a l’escola d’alfabetització amb francès.
Malgrat que el Senegal ha estat un dels països amb menys afectació per la Covid, les autoritats s’han regit i han aplicat les mateixes mesures que França i com a conseqüència els nens no van poder tornar a l’escola fins al novembre.
Tot i que és zona no afectada per la Covid, s’ha regit per les mesures de França. Ha dut a terme moltes de les mesures de França com el tancament d’escoles. Tota la nostra activitat es va veure afectada i ara per sort s’ha reprès. A més, el tema de mobilitat també s’ha complicat molt. És difícil anar.
L’associació Àfrica Increïble també s’ha vist afectada per la pandèmia. La seva tasca la duen a terme a un poblat rural de Gàmbia, a 200 km de Banjul. Allà han creat pous d’aigua, una escola i ara estan treballant per poder posar una cuina al centre educatiu. Un projecte, però, que la Covid ha aturat. Flores Marzo és la presidenta de l’entitat.
L’any passat ja no vam poder viatjar i aquest any segueix igual de complicat. Estem mirant de fer una cuina a l’escola, perquè així almenys els nens tindrien un àpat diari garantit. Volem també posar en marxa un taller de costura per les dones i joves. Volem que aprenguin a cosir i facin coses que després nosaltres venem als mercats solidaris que fem.
APAC i Àfrica Increïble són dues de les 17 associacions que exposen aquests dies a l’Ajuntament Vell amb fotografies, material i objectes autòctons de la zona on cooperen aquestes associacions relacionades amb l’àmbit de la solidaritat.