La PAH alerta: “No s’han aturat els desnonaments, ni els de les famílies més vulnerables”

Activistes de la PAH en una mobilització per aturar un desnonament a Calella, el març del 2019.

La PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) reacciona als darrers anuncis dels governs espanyol i català contra els desnonaments. El Consell de Ministres acordava una pròrroga de la moratòria dels desnonaments, que estarà vigent fins el 31 d’octubre i que, a banda de suspendre les ordres, també preveu l’ampliació dels terminis de pagament dels lloguers i la prohibició de tallar subministraments bàsics. De la seva banda, la setmana passada, el Govern català anunciava un pla de xoc perquè l’Agència de l’Habitatge es faci càrrec del pagament del lloguer i part del deute de les famílies vulnerables que tinguin data de desnonament. Hi destinarà 20 milions d’euros. La PAH denuncia que aquesta mesura d’escut social no s’ha complert durant la pandèmia.

Marta Afuera, portaveu de la PAH a l’Alt Maresme, ha denunciat a Ràdio Calella TV que la moratòria no ha sigut efectiva i que moltes famílies n’han quedat excloses perquè se’ls demanaven uns tràmits especialment confusos i complexos. Ha dit que la decisió final s’ha deixat en mans de la justícia i en cap cas fonamentada en informes de vulnerabilitat fets pels serveis socials dels ajuntaments.

Rotundament no s’han aturat els desnonaments en cap moment, ni tant sols els de les famílies més vulnerables. Ha estat en mans dels jutges la decisió final i no en els informes de vulnerabilitat que feien els ajuntaments. Cal que es modifiqui tot el que fan tant el Govern de la Generalitat com l’Espanyol i que es basin en fets reals, o sigui, amb els informes de vulnerabilitat que estan redactant els ajuntaments i no en decisions judicials, que com hem vist amb altres temes, estan basades més en qüestions de voluntat política, amb criteris de poder donar suport o no a les famílies vulnerables basades en percepcions del jutges, allunyades de la realitat, i no el que passa a peu de carrer.

Afuera reparteix culpes entre els dos executius, però assenyala que l’espanyol té un grau més de responsabilitat perquè té capacitat legislativa.

Per tant creiem que en aquests moments els govern de PSOE i Unidas Podemos té una molt alta responsabilitat amb la nova Llei de l’Habitatge que porta un retard considerable. Tenim posada l’atenció en què faran PSOE i Unidas Podemos, i no entendríem de cap manera que no s’acabi resolent aquesta situació. I tampoc entenem que ara es torni a demanar una moratòria; van parlar que es faria un decret, només per de veritat aturar els desnonaments. El que han fet fins el moment és fer veure que fan i no fer. Molts anuncis a la premsa que no es converteixen en realitat. Estem molts decebuts amb el comportament del govern central.

En aquest sentit, i per descàrrec de la Generalitat, la portaveu de la PAH ha recordat la llei catalana del 2015 que el PP va recórrer al Tribunal Constitucional i finalment va quedar suspesa. Ara, el Govern de Pere Aragonès vol recuperar-la.

L’any 2020, Catalunya va liderar el rànquing de desnonaments de tot l’Estat, amb una mitjana de 15 ordres de llançament per dia. La situació que arrosseguen moltes famílies, sumat a la poca activitat econòmica d’aquest estiu, fa preveure una tardor complicada amb moltes persones amb serioses dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca.

No només una tardor; vénen anys molt difícils, ens ve al damunt la pujada del preu del petroli per la manca que hi ha a nivell global; ens ve al damunt els efectes de la pandèmia que d’alguna manera han estat esmorteïts pels ertes i les situacions d’assumir a nivell public la manca de treball que hi ha hagut. Vénen uns anys complicadíssims; que si ja la crisi del 2008 va ser terrorífica per una part de la societat, aquesta crisi que ara hem d’afrontar pot ser molt més important que la que va començar el 2007-2008.

La moratòria anunciada pel govern de Pedro Sánchez l’ha d’aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.