La musicoteràpia entra a l’Hospital de Calella
Des del passat mes d’abril l’Hospital de Calella aposta per la musicoteràpia personalitzada per humanitzar l’atenció a diferents grups de pacients que duen setmanes ingressats a l’hospital, com els de llarga estada o els que estan a la unitat de pal·liatius. Una musicoterapeuta els visita setmanalment amb l’objectiu d’afavorir el seu benestar, tant físic com mental, i facilitar-los la interacció amb els seus familiars. La nova incorporació a la cartera de serveis de l’hospital s’ofereix gràcies al conveni signat entre la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i Serveis Funeraris Cabré i Junqueras, que finança l’activitat.
Lourdes Bartrolí és la musicoterapeuta professional que visita cada setmana els pacients ingressats a la unitat de pal·liatius o llarga estada. Des del mes d’abril fa sessions preparades específicament per a cada pacient en funció del seu estat. Unes sessions que ajuden al pacient en uns moments complicats de la seva vida. Bartrolí assegura que la música té un llenguatge propi i únic, és per això que és capaç d’obrir i arribar a aspectes que d’una altra manera costaria molt o directament, no s’hi podria arribar.
Des de les emocions, des de la música acompanyem al pacient, en situacions que no són gaire fàcils. És una llavor que l’hem d’anar fent gran. L’estona que estem amb els pacients és alegria, malgrat que pugui haver-hi moments que hi ha plor i llàgrimes, però són llàgrimes que purifiquen i que recol·loquen la situació en la qual es troben.
Les sessions estan dirigides a pacients i familiars i estan orientades a la millora del benestar emocional, benestar físic i l’acompanyament en etapes de final de vida. Durant l’estona que dura l’activitat, Bartrolí, amb l’ajuda de diferents instruments, acompanya el pacient i els seus familiars amb música que té un significat per a ells. Un fet que els facilita l’accés a racons personals i records de la seva vida que incideixen positivament en les seves esferes emocionals i espirituals.
Només porto un mes fent l’experiència i ja he compartit moments molt macos amb diferents famílies. Observar les mirades amb el record d’una cançó, com s’agafen la mà, com un comença a cantar, l’altre li continua… Llavors, el silenci és la música més preuada en aquell moment.
Fins al moment, aquestes sessions de musicoteràpia estan tenint molt bona acollida tant per part de pacients com de familiars. L‘Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH) hi ha col·laborat amb la donació d’un teclat al centre.