La lluita contra la resistència als antibiòtics arriba a l’Hospital de Calella
La prescripció excessiva d’antibiòtics o l’automedicació són dues de les principals causes de l’aparició i propagació de la resistència d’alguns bacteris als antibiòtics. Això posa en perill la prevenció i el tractament d’un conjunt cada cop més gran d’infeccions, generant una amenaça cada cop més gran per a la salut pública. És per això que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha integrat als seus dos hospitals -Calella i Blanes- un programa específic d’optimització dels antibiòtics que implica als seus professionals mèdics. El desplegament de les accions està tutelat per un equip multidisciplinari format per professionals de les unitats de Microbiologia, Farmàcia, Control d’Infeccions Nosocomials i Medicina Interna.
El doctor Oscar del Río, metge internista del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Calella, forma part d’aquest equip. En declaracions a Ràdio Calella TV ha compartit la preocupació de la comunitat mèdica pel creixent nombre de gèrmens multiresitents.
Un dels factors que influeixen en el creixement de les bactèries multiresistents és el mal ús que podem fer dels antibiòtics. Les alertes de la comunitat mèdica internacional és el que ens ha portat a dur a terme iniciatives per contrarestar-ho.
En aquest context apareix el PROA, el programa d’optimització de l’ús dels antibiòtics que s’ha començat a desplegar als hospitals de Calella i Blanes. El doctor del Río n’explica els principals objectius.
Bàsicament fem un control dels antibiòtics d’ampli espectre, els que reservem per als casos que no tenim altres opcions de tractament, vigilem les infecciones més greus, procurem que els tractaments siguin ajustats i també la dosi, que l’administració i la prescripció sigui la correcta.
Ha subratllat la importància que els pacients segueixin les indicacions mèdiques sobre l’ús dels antibiòtics. Sobretot quant a la dosi i la durada del tractament. En aquest sentit, es mostra contrari a tenir farmacioles a casa plenes de medicaments. Diu que l’automedicació també contribueix a augmentar la multiresistència dels bacteris.
No només antibiòtics, no haurem de tenir cap mena de medicació, exceptuant algun paracetamol. Un cop hem acabat la prescripció els hauríem de llençar perquè guardar-los només ens pot conduir a errors.
Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat adverteix que la resistència als antimicrobians provoca la mort de 25.000 persones l’any a la Unió Europea i que, si no s’atura, intervencions com el trasplantament d’òrgans o la cirurgia major es poden convertir en procediments d’elevat risc.