La ILP per un nou sistema educatiu a Catalunya arriba demà al Parlament

La ILP en defensa del sistema educatiu català arriba aquest dimecres al Parlament de Catalunya, amb l’aval de 172 entitats del país i més de 95.000 signatures de suport. La comissió promotora planteja una llei que garanteixi el dret a l’educació des de l’Escola Bressol fins a la Universitat, sense segregar per raons socials o de gènere. Un model que sigui garantia de qualitat i d’universalitat, i del qual n’ha parlat a Ràdio Calella TV Ramon Font, membre de la comissió i portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs. També va participar en l’Assemblea Groga de l’Alt Maresme.

Ramon Font ha detallat els eixos fonamentals de la ILP que aquest dimecres es debatrà en seu parlamentària tres anys després d’iniciar-ne els treballs, impulsats per, entre d’altres, l’Assemblea Groga de l’Alt Maresme.

Un dels punts principals de la proposta assenyala directament els concerts educatius que permeten la segregació de l’alumnat, ja sigui per raó social o de gènere. “La ILP defensa que les escoles no separin els nens per classe social i que els actuals concerts triguin 10 en desaparèixer. Sense anar més lluny, les escoles concertades representen a Calella més del 50% de l’oferta, igual que en d’altres ciutats com Barcelona o Mataró”, ha comentat Font.

Per una educació pública, laica, popular, democràtica, inclusiva, coeducadora i en català; de l’escola bressol a la Universitat. La ILP aborda també el model d’estudis superiors, i considera les actuals taxes universitàries com una altra fórmula de segregació que impedeix la universalitat del sistema. “Un estudiant de dret no pot ser advocat si no fa el màster, que pot costar de 3.000 a 6.000 euros, o fins a 30.000 euros en alguna universitat pública. Nosaltres en volem la gratuïtat, com ho tenen en països més pobres com Cuba o més rics com Alemanya, i que tothom hi pugui accedir”, ha exposat.

La comissió promotora de la ILP oferirà demà al matí una roda de premsa prèvia al debat parlamentari, i convoca una concentració a la Ciutadella a les tres de la tarda per seguir-lo.

Hi han presentat esmenes a la totalitat els grups parlamentaris de Junts pel Sí i el PP, que podrien vetar-ne el debat. Font lamenta la oposició a la iniciativa, especialment, venint de la coalició de CDC i ERC. “Ho veiem molt negatiu, dóna la sensació que volen un procés de transició com el d’aquell que surt al ‘Gattopardo’, que vol que tot canviï perquè no canviï res”, ha dit Font. “Seria molt saludable per al procés un debat en seu parlamentària, amb llums i taquígrafs, i amb totes les aportacions que calguin. No es tracta d’acceptar o no la ILP, es tracta d’acceptar que es continuï debatent”, ha afegit.

Assegura Font que, passi el que passi dimecres, se seguirà lluitant per un model educatiu propi d’una societat que aspira a ser igualitària.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.