La Generalitat “veu difícil” la celebració de festivals aquest estiu
El Govern de la Generalitat veu difícil que aquest estiu es puguin celebrar festivals de música i altres esdeveniments culturals per la crisi del coronavirus. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assegurar ahir en roda de premsa que difícilment es podrà gaudir d’esdeveniments on hi hagi una acumulació important de persones. Però per ara, només s’han anul·lat el Polo Music de Barcelona i el Terramar de Sitges. El Primavera Sound que s’havia de celebrar el primer cap de setmana de juny s’ha posposat fins a finals d’agost i el Festival de Jazz de Vic s’ha reprogramat a la tardor. L’Strenes de Girona, que s’havia de fer al març, va anunciar que l’edició del 2020 seria del 26 de juny a l’11 de juliol. De fet, els criteris i el calendari del procés de desconfinament també determinarà si festivals com el NEC de Calella i l’ARTS d’Estiu de Pineda de Mar podran celebrar les edicions del 2020.
El govern català va aprovar ahir un pla de xoc de 31 milions d’euros pel sector de la Cultura. Un pla que la consellera, Meritxell Budó, va titllar de “pla de rescat” per fer front, contribuir i pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats en l’àmbit cultural. A més, Budó en la roda de premsa posterior a Consell Executiu, va justificar aquest pla assegurant que “les dades d’avui no fan pensar que aquest estiu es pugui gaudir d’aquest tipus d’espectacles”.
Pel que fa als festivals d’estiu, en aquests moments, malauradament, les previsions són que difícilment podrem gaudir aquest estiu d’esdeveniments on hi hagi una acumulació important de persones. Per tant de moment en aquest sentit, aquesta línia de 31 milions d’euros d’aquest pla de rescat per la cultura inclou també tot allò que fa referència a festivals de música organitzats.
Segons un estudi sobre l’impacte dels festivals musicals de la Conselleria de Cultura, a Catalunya hi ha 400 festivals concentrats especialment entre la primavera i l’estiu a les demarcacions de Girona i Barcelona.
Tot i que alguns festivals han apostat per traslladar les seves dates a finals d’estiu o als mesos de tardor, la incertesa en el sector segueix creixent. La majoria de festivals d’estiu es mantenen a l’expectativa sense prendre cap decisió, o sense fer-la pública. De fet, alguns experts assenyalen que els grans esdeveniments no es podran celebrar fins al 2021. Països com França han prohibit els esdeveniments culturals i esportius de moment, fins al 15 de juliol.