La gastronomia de Setmana Santa amb la gent del Bisbe Sivilla

Gastronòmicament, la Quaresma acostuma a destacar per ser època de restriccions. Un costum religiós dels cristians que prohibia la carn durant 40 dies a l’any. Des del dimecres de Cendra fins al divendres Sant no es podia consumir cap aliment provinent d’un animal. Els més religiosos no menjàvem ni làctics, ni peix, ni carn… però amb el pas del temps aquest costum s’ha anat relaxant. Són pocs els que segueixen estrictament aquestes normes cristianes. Això sí, el dimecres de cendra i el divendres Sant encara són dies sagrats per a molts on l’església prohibeix el consum de carn.

En torn aquest context van néixer diverses receptes on els principals ingredients eren el peix i els ous. Unes receptes que encara són molt presents en la nostra gastronomia per Quaresma com els bunyols de bacallà, els de vent, els cigrons o les rostes de Santa Teresa.
La Maribel Aguilella és professora de cuina a l’Institut Bisbe Sivilla i ens ha explicat a Ràdio Calella Televisió quins plats són els més típics d’aquesta època.

Hi ha receptes molt tradicionals que tothom coneix com el bacallà a la llauna, el bacallà amb samfaina, bacallà amb tomàquet… Combinat amb llegums… potatges de vigília. O uns espinacs també molt d’aquesta època o els bunyols de bacallà. Un altre exemple és l’escudella de cigrons molt tradicional de la cuina antiga catalana.

Pels que siguin més de postres també ens han explicat des de l’institut Bisbe Sivilla la gastronomia més dolça de Quaresma. L’Adrià Gómez alumne de primer curs de Direcció de Cuina ens delectava amb uns plats ben dolços com la tradicional Mona que els padrins han de regalar als seus fillols.

La mona que és un postre amb xocolata en el qual els flequers i pastissers fan veritables obres d’art amb la xocolata. El que és menja a Espanya són les pastes de penitents que es componen de les rostes de Santa Teresa, conegudes com a torrijas, i també els pestinyos que és un postre típic andalús de setmana santa que s’elabora amb una massa de farina que es fregeix i es passa per mel.

La quaresma ha estat una època de restriccions però sens dubte, des de l’institut Bisbe Sivilla ens han deixat clar que no és sinònim de menjar malament.

Si vols conèixer totes les receptes que ens van explicar la Maribel Aguilella i l’Adrià Gómez al programa Ona Maresme pots recuperar l’entrevista en aquest enllaç.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.