La Fundació Hàbitat Solidari tindrà 18 pisos en propietat abans d’acabar l’any
La Fundació Hàbitat Solidari de Calella aposta per l’adquisició de nous immobles per ampliar l’actual oferta de pisos de lloguer social gràcies a una nova línia de préstec que ofereix la Generalitat de Catalunya.
Ho ha explicat el seu director, Jordi Sitjà, qui en una entrevista al programa La Ciutat ha assegurat que les condicions financeres del préstec són molt avantatjoses.
La Generalitat ha introduït un element de finançament que no existia segons el qual dona préstecs de fins a 90.000 euros, no podem comprar pisos més cars, a tornar en 25 anys a l’1,25% d’interés fixe. Això ens situa a quotes d’entre 250 o 350 euros al mes de quota. No trobem pisos de lloguer a aquest preu.
Gràcies a aquesta oportunitat, la Fundació Hàbitat Solidari preveu ampliar fins als 18 el nombre de pisos que té en propietat.
En tenim 5, ara n’adquirim 1 per la via de tempteig i rectracte que la Generalitat s’ha quedat d’una entitat financera que l’havia executat, serà el sisè; i ara farem un paquet de 12 habitatges de compra. Tindrem 18 habitatges de compra abans de finals d’any.
Les persones que poden accedir als pisos de lloguer social arriben, principalment, usuaris de Serveis Socials. Amb tot, Sitjà explica que el perfil s’ha diversificat i ampliat com a conseqüència del context econòmic que impedeix a moltes famílies accedir al mercat de lloguer convencional. En aquest sentit, fa una crida als propietaris perquè ofereixin els seus immobles i recorda quines garanties se’ls donen.
Fem un seguiment de l’habitatge i les persones que hi viuen: tant pel que fa dins l’immoble com la relació amb el veïnat, contractem l’assegurança, afrontem qualsevol millora que s’hi ha de fer. I tenim un altre incentiu: l’any que ens cedeixen l’immoble, assumim tots els rebuts de la contribució.
La Fundació privada Hàbitat Solidari està governada per un patronat que presideix l’alcaldessa de Calella. Sitjà ha mantingut el càrrec de director, que ja ostentava abans de les eleccions municipals, però ara en percep una remuneració. Ha negat cap tipus d’incompatibilitat.
Hem consolidat el lloc amb la dedicació i amb una compensació econòmica perquè tenia un sou com a càrrec públic (…) No és que fos incompatible perquè la fundació és un ens privat, sinó que el patronat va decidir d’aquesta manera. Ara, amb el canvi de circumstàncies perquè ja no sóc ni patró ni regidor de l’Ajuntament i que durant el temps que faci de director serà un càrrec executiu de responsabilitat que passes a ser assalariada de la fundació.
L’Ajuntament de Calella subvenciona amb 30.000 euros anuals la Fundació privada Hàbitat Solidari, que té la seu dins les instal·lacions de l’Oficina Local d’Habitatge de la plaça Vicenç Ferrer.