La dotació del pla de xoc per a la recuperació post-Covid s’aprova sense consens

Calella destinarà 1,3 milions d’euros per afrontar la recuperació econòmica i social com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Part s’ha fet efectiva per dur a terme actuacions d’emergència però la resta s’han alliberat del pressupost del 2020 després d’haver anul·lat o retallat partides d’inversió i despesa. En total, s’han obtingut 559.300 euros, als quals s’hi han d’afegir 84.800 euros que corresponen al 20% del superàvit del 2019 que el Govern espanyol permet als ajuntaments rescatar per a polítiques socials i de promoció econòmica. La modificació dels comptes es va aprovar ahir en la sessió ordinària del Ple Municipal celebrat a l’Ajuntament Vell però sense poder escenificar unitat per falta de consens polític. L’executiu de Junts per Calella i el PSC va rebre el suport de Calella en Comú -que va voler mostrar el seu compromís de col·laboració en el context actual- i de Cs. Esquerra i la CUP hi van votar en contra.

La partida de 559.300 euros que s’injectaran al pla de xoc per a la recuperació post Covid-19 s’han obtingut de retallar o anul·lar partides incloses del pressupost actual, com ara els 50.000 euros de la Volta Ciclista, els 40.000 euros d’esdeveniments firals, 29.000 euros de festes populars, o 125.000 euros arrossegats des del 2018 per tirar endavant el projecte dels participatius. També de congelar les retribucions i indemnitzacions que cobren els regidors de l’Ajuntament de Calella, que s’havien d’actualitzar aquest juliol. Els diners es destinen a diversos eixos: despeses condicionades pel coronavirus (178.000 euros), ajuts a les persones (146.500 euros), foment del turisme segur (140.000 euros), contractació de personal de suport i promoció turística (100.000 euros, dels quals 25.000 euros se sufragaran amb la taxa turística), mà d’obra per a treballs de reposició de la via pública (125.000 euros) i la compensació econòmica per als treballadors municipals que han estat en primera línia durant la pandèmia (15.000 euros).

Els partits de la taula de confiança van denunciar ahir al Ple Municipal que la proposta aprovada no és fruït del consens polític que havien estat oferint i reclamant. I segons van assegurar els portaveus de la CUP, Calella en Comú i ERC, també demostrat amb la presentació de propostes concretes en totes les reunions telemàtiques fetes des del març.

La sessió va estar marcada per les crítiques al Govern Municipal per falta de diàleg i transparència informativa. Des de la CUP; Núria Freixas lamentava que es posin pals a la participació.

Vam fer les nostres propostes, lligades a subministraments energètics, atencions protocolàries, o alguns que coincideixen amb aquestes, de festes populars, però ens van dir que no era el que buscaven (…) Entenc que no es volia la participació d’altres partits polítics, així s’ha fet i així ho rebem.

El portaveu del Govern i líder del PSC, Josep Torres, negar la màxima exposant que s’ha mantingut oberta la comunicació des de l’inici de la pandèmia amb tots els grups polítics, sense excepció. I va assegurar que la modificació recull propostes de tots ells, amb l’única limitació de la disponibilitat econòmica que té l’Ajuntament, que va recordar que és poca.

El diàleg no l’hem abandonat mai. Molts dels grups que estem aquí hauriem de repassar la modificació i veure si s’ha reflectit el que s’ha demanat o dit (…) Si no haguessim escoltat l’oposició no hi hauria un grup de WhatsApp per tenir una informació ràpida i directe, ni reunions telemàtiques amb els portaveus, que n’hem fet moltes.

Calella en Comú va explicar que havien estat reclamant participar en l’elaboració d’un pla de xoc que, segons va indicar Tejada, no és el mateix que recollir les propostes i presentar-les en un paquet. Es va mostrar decebut perquè, tot i haver-ho reclamat insistentment de fa setmanes, no se li hagués fet arribar la documentació sol·licitada.

No hem tingut cap resposta a les propostes reiterades en cada reunió (…) Aquest comportament de l’equip de Govern apunta dues coses: falta de transparència i voluntat de col·laboració amb l’oposició i, en definitiva, una posició excloent cap al nostre grup i diria que també cap a ERC i la CUP.

Malgrat això, els comuns van votar a favor de la modificació pressupostària per complir amb el seu compromís de donar suport al Govern Municipal en un moment extremadament delicat.

A diferència d’Esquerra, que hi va votar en contra, retraient que l’executiu de Candini es presentés al Ple sense entrar a negociar ni donar-ne detalls; a diferència de la seva actitud, que Ponsdomènech va ressaltar havia estat sempre propositiva. No va voler entrar a valorar el document, sinó que va exposar amb detall quina és la seva alternativa.

Portem aquests mesos de confinament i desconfinament en què se’ns ha dit per activa i passiva que aniríem plegats i tindríem tota la informació per treballar-la i presentar-la junts, però la realitat no ha estat així (…) Sospitem que quan no ens necessiten per aprovar un dictamen és perquè la feina la tenen feta amb el novè regidor (…) Si algun dia volen tornar al diàleg, saben que els regidors d’ERC estem al servei del poble.

L’alcaldessa va respondre de forma contundent a les crítiques de l’oposició, refermant que l’acció del Govern que presideix actua sempre amb transparència i voluntat de diàleg, però deixant clar que davant de models de ciutat diferents, la responsabilitat executiva és seva. En aquest punt, i sobretot dirigint-se al portaveu republicà, Candini el va desafiar a denunciar-ho al Síndic de Greuges.

Els demano que hi vagin. I expliquin què és el que creuen que incomplim a l’hora de donar informació. L’única vegada que el Síndic va intervenir no era amb aquest Govern sinó el que estava presidit pel seu partit. La seva és una estratègia de l’erosió perquè només falta donar resposta a dues preguntes que van entrar ahir.

La proposta governamental va comptar amb el vist-i-plau del regidor de Cs, Guillermo Gomis, que va ser molt escuet en la seva intervenció.

Continuarem en la mateixa línia, i davant la situació que estem vivint, per protegir els col·lectius més vulnerables hi votarem a favor.

Els 559.300 euros del reajust de partides d’aquest 2020 es complementen amb els 84.800 euros obtinguts del superàvit del 2019, un cop liquidat. El tràmit es va resoldre també ahir oficialment per decret d’alcaldia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.