La Diputació de Barcelona presenta una guia per reduir els danys causats per senglars
La Diputació de Barcelona ha elaborat una Guia de mesures per reduir els danys causats per la fauna salvatge en conreus, zones urbanes i infraestructures, especialment pensada per actuar sobre els danys que causen els senglars. El catàleg disposa de mesures per adequar els camps de conreu i el mobiliari urbà, unes mesures que prèviament han estat comprovades per garantir la seva efectivitat.
En una entrevista a l’Info Vespre, el coordinador d’Espais Naturals de la Diputació i responsable del projecte, Jordi Padrós, ha explicat que es tracta d’una guia oberta que anirà incorporant actuacions destinades a diversos àmbits i subjectes.
Hem fet una guia de mesures que s’han provat i que donen bon resultat per minimitzar i prevenir els danys. És una guia oberta, ara hi ha una sèrie de mesures però això no vol dir que en el futur es puguin incorporar mesures per altres espècies o altres mecanismes que s’hagi comprovat que siguin efectius per minimitzar els danys que pot provocar la fauna no tan sols a la pagesia sinó també al mitjà urbà i altres persones. Això va destinat a particulars, a institucions, a associacions, a tothom.
Per als pagesos que veuen com els senglars destrossen els seus camps, Padrós ha concretat els mecanismes dels que disposen, tot i que cal adaptar-los al lloc on estan ubicats.
N’hi ha diverses. Tampoc són moltes les que s’han provat que siguin efectives, però tenim des del vallat dels camps de conreu, tenim els pastors elèctrics. Però insisteixo, són guies que si s’apliquen correctament donen resultat. Algunes d’elles es poden combinar entre si, però cal veure a cada indret quines poden ser les més adequades i les més apropiades.
Padrós ha afirmat que és “atípic” trobar-se senglars en un entorn urbà, però admet que és un problema que va en augment. Assegura que l’actitud de la població de donar-los menjar és incorrecta i ha fet que els animals perdin la por a entrar a ambients on fins ara no entraven, no només a Catalunya sinó a escala global. Per aquest motiu, la guia ha causat una gran expectació.
Això és un problema que va a més, no en el conjunt de Catalunya, sinó al conjunt d’Europa i del món. Hem tingut ja trucades de països asiàtics, de Hong Kong, demanant-nos aquesta guia. L’hem de traduir al castellà, a l’anglès, farem una pàginan web específica perquè pugui accedir-hi tothom. Jo se que hi ha una certa expectació a Europa perquè surti publicada, perquè és la primera vegada a Europa que surt un document d’aquestes característiques.
Pel col·lectiu dels caçadors, Padrós ha alertat que no és un document de gestió de la fauna a nivell de control de poblacions, sinó una guia amb mecanismes de reducció de danys.
Pots consultar el catàleg online aquí.
A continuació pots recuperar l’entrevista íntegra al coordinador d’Espais Naturals de la Diputació i responsable de la guia, Jordi Padrós.