La depuradora de l’Alt Maresme tracta els fangs residuals de cinc instal·lacions de la comarca
L’estació depuradora de l’Alt Maresme Nord, ubicada a Pineda de Mar, està tractant de forma centralitzada els fangs que generen altres cinc depuradores de la comarca. Es tracta d’una fórmula de gestió dels residus pionera a Catalunya que consisteix en aprofitar el seu exedent de capacitat de tractament amb clars beneficis mediambientals per al conjunt de la comarca. En concret, i des del passat mes de març quan va finalitzar la prova pilot, s’han reduït les emissions de CO2 a l’atmosfera en un 85% i s’està aconseguint convertir els fangs que s’haurien de portar al compostatge en fertilitzant agrícola. La instal·lació del sistema de tractament integrat de fangs a la depuradora de l’Alt Maresme va suposar una inversió de 280.000 euros que es preveu haver amortitzat en un termini de 18 mesos.
El director de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, que és el gestor de les deu depuradores que hi ha al territori, ha explicat que la de l’Alt Maresme realitza el tractament dels fangs que resulten del procés de depuració de les aigües de les instal·lacions de Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar i Tordera.
“Les depuradores petites no tenen la possibilitat d’aplicar el tractament de fangs per la poca quantitat que generen en relació a la inversió que requereix, per això aprofitem que l’EDAR de l’Alt Maresme Nord té un excedent de tractament per a fangs que no som propis”, ha explicat Fernando Cabello en declaracions a Ràdio Calella TV.
Optimitzant així la capacitat de la depuradora de l’Alt Maresme Nord, i amb una visió global de comarca, s’ha aconseguit fins al moment arribar a reduir en un 50% la quantitat de fangs que es porten a compostatge. Això genera també un estalvi econòmic d’aproximadament 180.000 euros d’any.
El director de l’àrea de Medi Ambient ha explicat que l’aplicació d’aquest tractament produeix biogas i que la quantitat generada amb la centralització dels fangs residuals a la depuradora de l’Alt Maresme en garantirà el seu funcionament 100% autònom. “Fruït de tractar els fangs de les cinc depuradores del Maresme i els propis de l’Edar de l’Alt Maresme Nord s’ha triplicat la producció de biogas que es pot utilitzar per obtenir energia elèctrica. En un projecte de futur, serà autosuficient perquè generarà tota l’electricitat que necessitarà per al seu funcionament i fins i tot un excedent per destinar a altres usos que convinguin a la comarca”, ha assegurat.
Està previst que l’any vinent s’instal·li el sistema de cogeneració que permetrà convertir el biogas obtingut del tractament dels fangs residuals en electricitat.
Fernando Cabello ha indicat que el sistema d’integració que actualment funciona a la planta de l’Alt Maresme és pioner a Catalunya i que en altres zones s’està estudiant implantar-lo. Recalca que la iniciativa maresmenca s’inscriu en els objectius estratègics de l’administració comarcal per lluitar contra el canvi climàtic. “És un projecte que engloba en ell mateix tots els objectius que persegueix l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme”, ha conclòs Cabello.
L’estació depuradora de l’Alt Maresme es va construir l’any 2008 i va entrar en funcionament l’any 2012 tractant les aigües residuals de cinc poblacions, entre elles Calella.