La CUP vol que Calella es declari “Vila lliure de glifosat”
La formació ha presentat aquest migdia al registre de l’Ajuntament una moció que es debatrà al proper ple i que té per objectiu que Calella prohibeixi l’us de l’herbicida glifosat en els tractaments que es facin a l’espai públic.
El regidor de la CUP, Jan Catà, ha dit que entren aquesta moció amb urgència a causa de les fumigacions que s’han fet aquesta setmana als plàtans del passeig amb productes que contenen glifosat i de la polèmica que s’ha generat a les xarxes socials. Diu Catà que la moció es presenta en positiu però amb la finalitat clara d’acabar dràsticament amb aquest tipus de tractament fitosanitari que fa anys que s’utilitza a Calella.
La part expositiva planteja els perills que, al seu entendre, té el glifosat. No es pot afirmar que sigui cancerigen però tampoc està demostrat que no ho sigui, per tant demana prudència fins que hi hagi una resposta científica clara i mentrestant no utilitzar-lo, i no pas a l’inrevés. La moció repassa estudis fets sobre aquest herbicida que demostren afectació en la salut i en el desenvolupament hormonal dels humans i dels animals, amb efectes negatius medioambientals. Catà: “Filtracions al subsol d’aquestes substàncies contaminen aigües, i hi ha hagut emmetzinament sobretot de peixos perquè una prevalència a l’aigua molt més alta que a l’aire. No està provat que no sigui un element cancerigen. I també fem una petita pinzellada a les alteracions hormonals que pot crear a les persones aquest tipus de producte. I d’això si que en donem unes proves científiques molt més sòlides“.
Amb tots aquests arguments la moció proposa nou acords, entre els quals hi ha declarar Calella «vila lliure de glifosat» i que ni l’Ajuntament ni cap empresa privada faci cap més tractament fitosanitari amb productes que continguin aquest component. I demanen també que l’Ajuntament deixi clars aquests acords a la ciutadania, al Ministeri, a la Generalitat i a empreses privades. “Que hi hagi un esforç evident per part de l’Ajuntament per explicar tot això a la ciutadania, i sobretot a Renfe, també, que fa un control de proliferació d’herbes a les vies. Que això s’expliqui molt i molt bé, també, al Ministeri de Foment, perquè ells també fan un control de les carreteres, de la Nacional II, etc… que es traslladi a la Generalitat per l’autopista, ja que sabem que ells també moltes vegades l’utilitzen. I també en solars privats que ens consta que a Calella s’hi fan control de plagues i proliferació de males herbes, que l’Ajuntament expliqui molt bé que estem en una vila que està lliure d’aquest component i que es busquin altres maneres, que existeixen i que funcionen“, ha assegurat el regidor de la CUP.
Altres municipis catalans ja s’han declarat municipis lliures de glifosat. Jan Catà ha explicat que la moció podrà ser debatuda entre tots els partits polítics a la comissió informativa per si es pot negociar i consensuar entre la resta de forces.