La CUP, juntament amb ERC i ICV, porten a ple una moció contra la draga de sorra al litoral

En el text de la moció, que la CUP va fer arribar als altres dos partits i l’entren ara conjuntament, es considera que el litoral de la comarca del Maresme i el delta de la Tordera han patit més de mig segle d’intervencions insostenibles.

La CUP de Calella, juntament amb Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds, porten al ple de dijous una moció en nom de la plataforma ciutadana per un nou model de la gestió del litoral, un grup adherit a la plataforma Salvem el Maresme, de la qual tan ICV com la CUP en formen part.

Denuncien 50 anys en què  s’han fet actuacions insostenibles, com la construcció de ports esportius mal dissenyats i que s’han sobreexplotat i impermeabilitzat les conques hidrogràfiques, cosa que disminueix les aportacions d’aigües i sediments i això ha generat una regressió de les platges i un perjudici a les infraestructures costaneres.

Diu també la moció que les intervencions de regeneració amb dragues i espigons han implicat la regressió dels alguers, l’alteració periòdica dels ecosistemes marins, s’ha perjudicat greument l’activitat pesquera, i ha canviat la forma de la costa.

La plataforma es crea davant l’anunci que des del Ministeri de Medi Ambient es faran més intervencions basades en l’extracció de sorres del fons marí i la construcció d’espigons i que no s’actuarà en la gestió de l’aigua i els sediments a les conques ni es tiraran endavant els compromisos de by-pass de sorres als ports esportius.

Consideren que aquestes actuacions es faran sense que hi hagi cap estudi previ d’impacte mediambiental ni cap consulta a la ciutadania ni a les institucions de la comarca. Per aquests motius proposen al Ple que Calella s’adhereixi al manifest per un nou model de gestió del litoral  i que s’exposin al Ministeri les mancances que comporten les actuacions que hi ha previstes. També que Calella s’oposi a la draga perquè la seva actuació va ser aprovada per decret d’urgència, sense avaluació ambiental, sense un període d’exposició pública i sense que s’hi puguessin fer al·legacions.

La moció, si s’aprova, demanarà al Ministeri que es suspenguin les actuacions previstes al litoral i es faci una moratòria perquè «en lloc d’abordar les causes del problema de la regressió del litoral proposa aplicar pedaços provisionals sobre les seves conseqüències». Ho ha comentat el regidor de la CUP, Jan Catà: “La draga succiona sorra del fons marí per traslladar-la d’unes platges a unes altres. Això és un pedaç molt agressiu a la gestió del litoral. No és una gestió intel·ligent i no és al solució a mitjà o llarg termini. Són actuacions molt cares i molt agressives. Creiem que és indispensable coordinar-se a nivell ciutadà i polític per evitar aquest tipus d’actuacions en el futur“.

La moció proposa instar a les institucions perquè s’inicii la redacció d’un Pla del Litoral, on s’hi impliquin tots els actors que tenen poder de decisió sobre el territori., així com crear la “Taula per la gestió del Litoral del Maresme”. Catà: “Té l’objectiu de dissenyar un pla integral per tenir en compte la gestió de les platges i la sostenibilitat del territori a l’hora de fer viable l’activitat econòmica que es fa al nostre litoral i preservar tots els actius mediambientals que tenim. Hi hauria pescadors, sector turístic, tècnics, científics, biòlegs, ambientòlegs, geògrafs, oceanògrafs, centres d’investigació, universitats… una taula molt transversal”.

Finalment el text exigeix el compliment de les actuacions als ports amb by-pass de sorres, que actualment no s’estan duent a terme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.