La CUP i IC-V creuen que no s’hauria de donar per tancada la proposta de participatius
ERC aposta perquè tots els projectes proposats per la ciutadania se sotmetin a la votació final, sense prèvia selecció del Consell Municipal de Convivència i Participació. Per la seva banda, el PP comparteix el disseny del procediment i també les alternatives d’inversió plantejades pel Govern, però hagués preferit consensuar-les.
La portaveu d’ERC, Cristina Gómez, ha afirmat que “participació no és igual a votacions”, que ha de ser un procés més ampli de reflexió ciutadana. Opina que la idea no ha de ser “arribar ràpid a les votacions” sinó que s’ha d’aprofitar el procés per implicar més a la ciutadania. En aquest sentit creu que el Consell de Convivència i Participació no hauria de ser l’òrgan que escollís les cinc propostes finalistes, sinó que el procés s’obrís a tota la ciutadania, ja fos a través d’una assemblea ciutadana o bé una exposició de tots els projectes presentats per veïns.
“Voldríem assemblees de veïns. Aquesta oportunitat ens demostra que seria una bona proposta. També podríem imaginar una exposició pública, amb una fase on els mateixos ciutadans que han presentat els projectes anessin al Consell Municipal per explicar les virtuts i oportunitats de la proposta”, ha declarat Gómez, qui valora positivament s’obri el ventall de propostes a qualsevol àmbit social d’inversió. Amb tot, creu que no s’haurien de limitar només a inversions.
El regidor de la CUP, Jan Catà, defensa la necessitat d’aplicar una metodologia de participació que doni garanties d’apoderament ciutadà, i no únicament pel que afecta al projecte de pressupost. “Creiem que s’han de crear unes estructures de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania, contemplant formats telemàtics o reunions sectorials i amb zones de veïns per explicar el projecte i explorar-ne totes les possibilitats. Això facilitaria que la gent pugui presentar propostes de manera senzilla i ràpida”, ha exposat el portaveu de la CUP. Diu que el sorprendria que el Govern Municipal donés per tancada la proposta presentada aquesta setmana perquè hi ha aspectes que han quedat en l’aire. “Vam emplaçar-nos a compartir una sèrie de documentació en la que treballarem, per fer les modificacions corresponents o que els partits de l’oposició poguem fer-hi aportacions”, ha aclarit Catà.
Catà assegura que la seva proposta de reforçar els mecanismes de participació és viable, i adverteix al Govern que les presses no afavoririen l’èxit del procés.
El PP retreu de la proposta de participatius per aquest any 2016 que el Govern Municipal no hagués consensuat amb l’oposició els dos projectes d’àmbit de ciutat, a escollir entre el Parc Dalmau i el Passeig de Manuel Puigvert. És l’únic però que posa Josep Maria Pérez Basart, el portaveu dels populars, a una proposta de participatius amb la qual s’hi mostra favorable: “Tots dos em semblen correctes, encara que particularment preferiria que s’actués al Parc Dalmau perquè està més deixat (…) Hi estem força a favor, tot i que ens hagués agradat parlar abans dels projectes entre els quals triar”, ha recalcat Pérez Basart.
El Partit Popular espera que la ciutadania contribueixi amb un bon grapat de propostes a la línia de participació reservada a la seva iniciativa; i apel·la al “seny” dels joves a l’hora de plantejar projectes d’inversió pensant en el col·lectiu.
IC-V espera tornar a ser convocat per a un debat polític sobre el projecte de participatius, del qual celebra que s’aposti per propostes de caràcter transversal que no atenguin únicament als interessos dels promotors, com lamenta sí havia passat l’any passat. El portaveu ecosocialista, Sebastián Tejada, coincideix amb ERC en què cal evitar les restriccions tècniques o del Consell quant als projectes exposats per la ciutadania que se sotmetin a la votació final. “Som conscients que estem a l’oposició però no ens costaria posar-nos d’acord en els quatre temes que van quedar penjats i les propostes de les quals vam parlar a última hora”, ha afirmat Tejada, qui qualifica de “conservadores” les dues alternatives d’inversió plantejades pel Govern. Opina que caldria decantar-se per iniciatives clarament innovadores.
“L’Ajuntament hauria de tenir actitud més estratègica i no conduir a la ciutadania cap a inversions que podrien quedar incloses en una estratègia pressupostària corrent. Seriem partidaris de projectes més innovadors, com ara de disseny, desenvolupament i implantació d’un sistema de gestió d’aparcament, o de gestió d’informació de les activitats de l’ajuntament. Tenim gent preparada que podrien implementar-les i amb això generar activitats econòmiques subsidiàries”, planteja el regidor ecosocialista.
La reunió va tenir lloc a principis de setmana i la proposta del Govern Municipal de CDC i PSC, amb una reserva pressupostària de 190.000 euros, cobreix tres línies de participació: una adreçada al col·lectiu de Joves, dotada amb 10.000 euros; per a projecte d’àmbit de ciutat, que compta amb 90.000 euros; i la resta per a l’execució de les propostes que plantegin directament els veïns.