La CUP força el Consell Comarcal del Maresme a crear una taula de treball sobre la regeneració de les platges
Però no aconsegueix el seu objectiu de frenar les actuacions actuals i futures de dragatge de sorra per pal·liar els efectes dels temporals d’hivern. Els cupaires adverteixen que el model actual és excessivament costós, efímer i gens respectuós amb el medi ambient. El conseller comarcal Jan Catà defensa la necessitat de dur a terme una intervenció sostenible i, alhora, exigir que els ports i les institucions assumeixen les seves responsabilitats en la preservació del litoral i la biodiversitat marina.
En una entrevista a l’Info Migdia, Catà ha explicat que la problemàtica de la desaparició de les platges al Maresme s’ha agreujat en els últims anys com a conseqüència de la proliferació d’infraestructures portuàries mal dissenyades i gestionades.
Les infraestructures han anat aturant la deriva natural dels sediments, intercepten el fluid i fa que s’acumulin a les vessants nord dels ports i espigons, i en falten a la cara sud. En comptes de deixar espais als espigons perquè el drenatge de les terres es faci de forma natural, s’envia el vaixell perquè xucli la sorra i la transporti.
La CUP calcula amb les dragues fetes s’han remogut al Maresme més de 5 milions de metres cúbics de sorra, amb un gran impacte sobre l’ecosistema marí.
Entre les propostes incloses en la moció que van presentar al Ple del Consell Comarcal del Maresme, aprovada en part, hi havia la d’exigir als ports que compleixin amb les seves responsabilitats socials i ambientals. L’esquerra independentista ho fa extensiu al Govern de la Generalitat de Catalunya, propietària del Consorci Port de Mataró.
Dels ports que hi ha al Maresme, només un compleix amb el drenatge de les sorres: el de Premià. El de Mataró, Arenys… no ho fan, malgrat estar-ne obligats per llei en base a informes tècnics i mediambientals (…) El Port de Mataró depèn de la Generalitat i bé que compra dels amarratges un impost que hauria d’anar destinat al manteniment i transport de sorres”
El Ple del Consell Comarcal del Maresme sí va donar llum verd a la creació d’una taula de treball interdisciplinària per valorar intervencions alternatives a la draga. Estarà participada per alcaldes, electes, administracions i tècnics, i representants de la societat civil i del coneixement. S’activarà a partir de setembre.
Vam instar a la presidència del Consell Comarcal que convoqui el comissionat de Gestió del Litoral perquè creï la taula interdisciplinar que serà el desllorigador de tot plegat. Tindrà suport social, tècnic, mediambiental i polític, des d’on s’establiran les bases per demanar solucions al Ministeri.
Catà ha posat de relleu que Calella no està al marge de la problemàtica de la draga de les sorres, advertint que també altera el procés de recuperació de la biodiversitat marina a la zona de les Roques. És per això que ha avançat la presentació d’una proposta de resolució a la pròxima sessió del Ple Municipal en contra d’aquest model de regeneració de la platja.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Jan Catà.