La Corporació de Salut del Maresme i la Selva va diagnosticar 112 casos de càncer de mama durant el 2019

Avui és el dia del llaç rosa, el dia Mundial contra el Càncer de Mama, una jornada de sensibilització que pretén posar l’accent en la importància de la detecció precoç com a l’eina més eficaç per millorar la supervivència. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva va diagnosticar 112 pacients l’any passat i preveuen que la xifra d’aquest 2020, malgrat la pandèmia, acabi sent similar. La majoria dels casos es diagnostiquen en edats compreses entre els 35 i els 80 anys, però la major incidència es troba entre els 45 i els 65. Calella se suma un any més al dia Mundial Contra el Càncer de Mama i per això avui s’il·luminarà el Far i la façana de l’Ajuntament de color rosa.

El càncer de mama és el tumor maligne amb major incidència entre la població femenina a Catalunya i els països desenvolupats. Es calcula que aproximadament una de cada vuit dones patirà aquesta malaltia durant la seva vida. La doctora Mireia Recaj, cap de l’àrea de Patologia mamària de la Corporció, ha passat aquest matí pel programa La Ciutat per llençar un missatge d’esperança. Ha assegurat que, malgrat que els casos han augmentat en els darrers anys, el nombre de morts està estabilitzat. De fet, ha apuntat que el càncer de mama ja és una malaltia crònica, gràcies als avenços mèdics i tecnològics quant als tractaments.

La paraula càncer sempre és molt traumàtica, però com tenim molta informació intentem transmetre-la de manera positiva. Dient la veritat.  Sí, hem diagnosticat el càncer, però tenim moltíssimes teràpies per resoldre-ho. En el cas del càncer dir la paraula cura és difícil, però sí que podem dir que ara és com una malaltia crònica, en el qual s’haurà de fer un seguiment de per vida, però que no donarà més problemes més enllà del moment del diagnòstic i tractament.

Un diagnòstic precoç és la millor eina per lluitar contra el càncer. A través d’una mamografia es poden diagnosticar els tumors de mama en estadis inicials, en els quals hi ha moltes possibilitats de curació.

Afortunadament tenim el Pla de Detecció Precoç que detecta pacients asimptomàtiques. En el moment que la pacient es palpa un nòdul podríem dir que arribem tard, perquè el tractament llavors serà molt més agressiu. Per sort totes les dones cada vegada són més conscients i saben que aquests programes de detecció precoç són beneficioses per elles i això ens ajuda molt.

Durant el 2019 la Corporació de Salut del Maresme i  la Selva va diagnosticar 112 casos, enguany la doctora Recaj s’aventura a dir que les xifres seran similars.

El 2019 vam diagnosticar 112 pacients. La xifra del 2020 serà semblant. Semblava que diagnosticaríem menys casos, però ens estem anivellant i tornem a estar vora els 110 casos. D’aquí al desembre crec que estarem en el mateix nombre que l’any passat, que són xifres que fem anualment sempre.

Malgrat que la Covid va trasbalsar el dia a dia de l’hospital, la Dra. Recaj ha explicat que es va seguir amb tots els tractaments, però sí que es van haver de suspendre les cirurgies, que ara de mica en mica s’han anat reprenent. La doctora també ha parlat de tot l’esforç i la feina que s’ha fet des de la unitat per continuar acompanyant i atenent les pacients malgrat la pandèmia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.