La Corporació de Salut del Maresme i la Selva potencia la unitat de Recerca i Innovació
La Covid-19 ha posat de manifest la necessitat d’investigar per avançar en la recerca i en la lluita contra les noves malalties i d’altres que ja són endèmiques. És per això que des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’ha decidit potenciar la unitat de Recerca i Innovació. Una unitat que van recuperar l’any 2018 i que ara, en mig de la pandèmia mundial, han decidit donar-li un impuls més per avançar en la investigació. La unitat, formada per 10 professionals de diferents especialitats, ja ha treballat en estudis de renom, com el que recentment demostrava que les estatines redueixen la mortalitat per coronavirus. També estan treballant, en col·laboració de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, per demostrar com el big data pot ajudar en el diagnòstic cardiovascular.
Davant a l’emergència sanitària causada per la Covid, la Corporació s’ha posat a treballar en diferents projectes científics de recerca per lluitar contra l’expansió del virus. El cap de la unitat de Recerca i Docència el Dr. Alberto Zamora, ha explicat que actualment estan col·laborant amb 5 projectes nacionals i un de mundial que lidera l’Organització Mundial de la Salut. Tot plegat, per poder donar respostes als múltiples interrogants que genera el virus i dotar d’una millor qualitat assistencial als seus pacients.
Una línia estratègica de la direcció i gerència de la Corporació és potenciar la recerca i la innovació en els nostres centres. Realment la Covid ens ha portat moltes coses negatives, però també positives, com l’impuls de la recerca. La pandèmia ha servit perquè participem en 5 projectes nacionals i un mundial. El coronavirus ha donat un impuls en la investigació a tot el territori.
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ja va decidir reactivar l’any 2018 aquesta Comissió de Recerca i Innovació. Una comissió té per objectiu promoure, assessorar i canalitzar la recerca que es porta a terme dins de l’organització. Dins la comissió també hi ha un grup de treball multidisciplinari de suport a la realització d’assajos clínics. En l’actualitat aquesta unitat està formada per 10 professionals de diferents especialitats.
A la salut li va de la mà recerca, docència i qualitat assistencial. Aquí a la Corporació som dos hospitals, quatre centres d’atenció primària i tres centres sociosanitaris amb moltíssim potencial i estem fent moltes coses en l’àmbit d’investigació. La unitat està formada per 10 professionals, una epidemiòloga i representants de les diferents especialitats.
Ara treballen en diferents estudis en col·laboració de l‘Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya o l’Institut d’Atenció Primària de Girona. Aviat també col·laboraran amb l‘Hospital de la Vall d’Hebron i Can Ruti en un estudi de rastreig massiu de dades.
Estem endinsats en estudis de rastreig massiu de dades, sobretot en el camp cardiovascular, també hem obert una línia de col·laboració amb l’Institut d’Atenció Primària de Girona, estem col·laborant amb la UOC en l’avaluació d’aplicacions relacionades amb Salut, i també estem col·laborant amb l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona en la línia d’epidemiologia cardiovascular i genètica. Hi ha altres línies obertes, però en conclusió el que estem fent ara és promoure al nostre nivell la investigació clínica i epidemiològica.
En l’actualitat la Corporació també està centrada en el món de la docència amb dos programes de formació especialitzada. Són el de Medicina Interna i de Família i Comunitària. A més, des d’aquest estiu també s’han associat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), esdevenint així centre docent universitari per a la formació d’estudiants de grau en Medicina. En aquest sentit, els alumnes de la Facultat de Medicina de la UdG poden realitzar estades formatives i pràctiques als diferents centres de salut de l’organisme sanitari.