La constructora de Can Saula ha plantat l’Ajuntament
L’Ajuntament de Calella haurà de fer una nova contractació per enllestir la rehabilitació de l’edifici de Can Saula perquè l’empresa que hi estava treballant s’ha fet fonedís. L’alcalde Marc Buch ho confirmava a preguntes de l’oposició en l’última sessió plenària, tot reconeixent que es tracta d’una situació del tot insòlita. “És surrealista. No ens havia passat mai. Ha desaparegut, literalment, perquè no ha presentat ni un concurs de creditors”, explicava. Ara es pensa en la fórmula per assegurar la subvenció de la Diputació de Barcelona que cobreix íntegrament la inversió.
Fa moltes setmanes que no es mou res a Can Saula i és perquè l’empresa encarregada de les obres de rehabilitació de l’edifici ha desaparegut, literalment. Així ho explicava l’alcalde Marc Buch en l’últim ple de la setmana passada. Admetia que es tracta d’una situació insòlita i, fins i tot, va utilitzar la paraula “surrealista”.
L’empresa contractista ha desaparegut. És surrealista. No havia passat mai. I quan dic desaparegut és això, perquè no ha presentat concurs de creditors ni res. Aquesta setmana s’aprovarà l’última certificació, i el que quedi pendent s’haurà de fer més endavant. Però queda poc, com vostès mateixos han pogut comprovar.
Les obres de rehabilitació de l’edifici catalogat es van adjudicar l’abril del 2022 a l’empresa barcelonina Forjados y Estructuras de Hormigón Uno, SL per un import final de 404.794,67 euros. Se li havia encarregat dur a terme l’adequació de l’edifici a la normativa de seguretat, contra incendis, salubritat i acústica; amb un canvi de distribució segons la funcionalitat que haurà de tenir com a equipament municipal d’ús públic. Hi havia la premissa de fer una intervenció mínima a tots els elements de l’edifici, tant els protegits – volumetria total i façanes, interior i exterior – com el que no ho són.
L’Ajuntament havia aconseguit una subvenció de la Diputació de Barcelona que cobrirà íntegrament la inversió sense haver de recórrer a recursos econòmics municipals. Però la situació actual, que impedeix tancar el projecte i presentar-ne la certificació a l’organisme supramunicipal, pot suposar que estigui en perill. L’alcalde va explicar que es proposarà que sigui una altra empresa la que finalitzi l’obra, que ja està molt avançada.
Podem justificar tot el que hem fet fins ara. Tot i això, hem demanat una reunió amb la presidenta de la Diputació de Barcelona per demanar que ens permetin que sigui una altra empresa que executi la part del projecte que ha quedat pendent.
Can Saula és un edifici del carrer Església, entre Sant Pere i Sant Joan, construït l’any 1927 per la família Saula, fundadors d’una de les empreses pioneres en la fabricació de pastes alimentàries. Forma part del catàleg patrimonial i arquitectònic local. L’Ajuntament de Calella en va assumir la propietat el desembre del 2020, ara farà quatre anys, d’acord amb la Fundació Germanes Saula Palomer que s’encarrega de gestionar el patrimoni llegat per la mecenes Lolín Saula. Per part del consistori hi ha el compromís de batejar el nou equipament amb el nom de Germanes Saula Palomer – així consta en el i destinar un espai de la planta baixa a la sala-museu Humet-Saula per a l’exposició de les obres de pintors catalans del segle XIX com Marià Vayreda o Ramon Martí Alsina que conformen la col·lecció privada que va crear amb el seu espòs, Miquel Humet.
Tot i que inicialment s’havia previst ubicar-hi el centre cívic – ara projectat a l’edifici del mercat municipal – Can Saula passarà a acollir un punt d’informació turística, també situat a peu de carrer. La resta de l’immoble es destinarà a activitats culturals, sense que això s’hagi acabat de precisar.