La consellera de Medi Ambient llença un missatge de tranquil·litat sobre la crema de residus sanitaris
Els residus sanitaris van augmentar un 350% durant els mesos de març i abril a conseqüència de la Covid-19. Si habitualment se’n generen a Catalunya unes 3.300 tones -unes 275 tones mensuals-, des de l’inici del confinament per la Covid-19, la generació es va disparar fins a les 1.776 tones, 1.500 tones més que l’habitual. De fet per poder fer front aquest increment l’Agència de Residus de Catalunya ha autoritzat la incineració de part d’aquests residus sanitaris, els considerats de baix risc, en determinades plantes de valorització com la de Mataró. Davant d’aquest fet, una quarantena d’entitats ecologistes especialment del Barcelonès i del Maresme han reclamat a la Generalitat que deixi d’incinerar residus sanitaris infectats per la Covid-19 a les plantes de Mataró, Sant Adrià de Besòs i Tarragona perquè “no estan preparades”.
Les entitats ecologistes assenyalen que el tractament “més garantista” és “l’esterilització en autoclau”. En aquest sentit recorden que fins abans de la pandèmia aquests residus es tractaven en plantes d’esterilització com les de Sant Fost, Constantí i Terrassa. També critiquen que la crema de residus sanitaris provoca un augment del risc d’emissions.
Per la seva part, la consellera de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido, ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania assegurant que tot el que es crema és material de baix risc apte per a la incineració i que no hi ha cap mena de perill. Són declaracions al programa La Ciutat.
Hem d’estar tranquils perquè l’únic que han fet és cremar més residus dels que es cremaven habitualment. No s’ha de patir perquè tot el que arriba, arriba en bones condicions, a més no es crema PVC. Tot el que es crema es pot cremar.
Garrido també ha apuntat que tot el material s’ha tractat degudament i segons els protocols establerts per la normativa de Sanitat i l’Agència de Residus de Catalunya.
Hi ha una normativa de la Generalitat, que es basa en una d’Europea, que permet aquesta crema de residus sanitaris. L’únic canvi que hi ha hagut és que no es fa triatge manual. Tot arriba en bosses tancades i es fa per separació automàtica. Cap treballador de la incineradora ha tocat el material per tant han d’estar tranquils. Tot s’ha fet seguint la normativa de sanitat i residus.
En concret a la planta incineradora del Maresme segons xifres del consell comarcal, del 26 de març al 6 d’abril s’han cremat 266 tones de residus procedents de 30 hospitals diferents del territori català.
Per tot plegat, les entitats ecologistes també demanen que s’aposti per usar material de protecció reutilitzable, que es redueixin els enviaments d’aquests residus a les incineradores i que es busquin alternatives a la incineració.