La Bruna continua buscant sostre alternatiu per als seus residents després que s’hagi ajornat el desnonament

El Jutjat d’Arenys de Mar ha suspès l’execució del desnonament del CSO La Bruna que s’havia fixat per aquest divendres 6 de novembre. Els informes socials que es van remetre i la carta signada per l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, han propiciat un ajornament que havia sol·licitat el moviment amb l’objectiu de trobar una alternativa habitacional per als seus residents, unes 45 persones entre les quals hi ha nuclis familiars amb menors d’edat, persones amb alguna discapacitat i joves que havien estat sota la tutela de la Generalitat de Catalunya. Ariadna Llamas, coordinadora de La Bruna, ha celebrat la decisió judicial però matisa que es tracta només d’un ajornament i que s’ha de continuar treballant per trobar-los una alternativa habitacional. Reconeix que no resultarà fàcil, conscient de les limitacions que tenen ara les administracions per fer front a una demanda social que creix per dies.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Llamas ha exposat que la situació epidemiològica i els moviments que s’han fet des de l’Ajuntament de Calella han resultat claus per aconseguir aturar el desnonament previst per aquest divendres. Diu que estan pendents de les novetats que arribaran del jutjat en forma de nova data per al llançament per intentar donar resposta a les necessitats habitacionals de les 45 persones que viuen a La Bruna.

Des del cos tècnic ja se’ns va dir que recursos d’habitatge alternatiu per a tothom no n’hi hauria, només per als casos prioritaris (…) Els plantejaments que tenim de cara al proper desnonament és trobar-los una alternativa ja sigui persones que s’ofereixin a acollir-los o lloguer molt baixos als que hi puguin fer front amb les feines temporals i irregulars que tenen.

Els casos prioritaris són els nuclis familiars amb fills menors d’edat i les persones amb discapacitat, tal com també va assenyalar fa uns dies el tinent d’Alcaldia de Política Social, Ramon Llamazares.

En el cas dels joves migrats que han deixat d’estar sota la tutela de la Generalitat de Catalunya –amb qui Llamazares va ser especialment crític–, la coordinadora de La Bruna coincideix que s’ha fet una gestió molt qüestionable de tots aquests casos. També ha explicat perquè no estan vivint al pis que va comprometre l’Ajuntament de Calella a la DGAIA.

Crec que la gestió ha desbordat a la Generalitat i que la gestió no s’ha fet com es voldria. Aquest pis segueix sent per a nois amb NIE, i representen una part molt petita. El problema són els nois que surten sense documentació ni tècnics de referència que, al final, qui els fa el seguiment són els professionals dels centres en el seu temps lliure o les voluntàries que estem, per exemple, aquí al Maresme.

A tot això, ha denunciat que l’Ajuntament de Calella està bloquejant la tramitació dels empadronaments que han sol·licitat 14 dels residents de La Bruna. 8 d’ells acumulen una espera de més de tres mesos, tot i que és la seva obligació registrar les persones que viuen a la població.

Les persones que han demanat l’empadronament no tenen resposta. Se’ls diu que el procés està aturat, que ara no en donen, coses una mica surrealistes… Hem fet la sol·licitud formal i si no se’ns respon aquesta mateixa setmana entrarem una instància perquè es resolgui tan aviat com sigui possible perquè depenen d’això per anar al metge, per exemple.

Llamas ha indicat que per regularitzar la seva situació, els residents necessiten acreditar un mínim de 3 anys d’empadronament. La coordinadora de La Bruna també ha negat que l’ocupació sigui la manera de viure que han escollit aquestes persones. Però reconeix que centres com el calellenc donen més quotes de dignitat que els recursos que ofereix l’administració.

Si li fas triar a algú entre estar en un alberg on no hi pot deixar les seves pertinences, que ha de marxar a les vuit del matí i tornar a les vuit del vespre, o estar en una habitació amb cuina on pot tenir les coses i certa intimitat; evidentment la gent tria un recurs que li dona un espai més còmode.

La Bruna és un centre social ocupat que es va obrir fa quatre anys a l’antic Hostal La Gaviota, inicialment amb un programa de dinamització social i cultural; que en els últims temps s’ha reconvertit en un recurs habitacional d’emergència. Ara mateix hi viuen 45 persones.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.