La Biblioteca presenta les noves adquisicions a la Col·lecció Local
La Biblioteca de Calella ha començat el 2016 ampliant substancialment el seu fons bibliogràfic de la seva col·lecció local. En total són 6 llibres d’autors de Calella o que parlen de la nostra ciutat, de temes molt diversos. Alguns són autèntiques perles històriques.
Can Salvador de la Plaça ha comprat «La saga dels catalans a Cuba», una obra de Joan Maria Ferran i Oliva, que explica la vida de persones que van anar a Cuba, entre les quals també hi ha persones de Calella.
Un segon llibre que ha adquirit la Biblioteca és «Trens de Postal. El Ferrocarril a Catalunya» de Miquel Tuells. Allà s’hi pot veure com era l’estació i els trens de Calella abans de la Guerra Civil.
A Can Salvador de la Plaça també hi ha un conte nou de l’escriptora calellenca Laia Noguera. És «relat de Sant Jordi» dins el llibre «Escata de drac» que edita cada any l’Ajuntament de Lleida.
L’equipament també ha incorporat al fons local la novel·la «Vanderbilt Aveniu» d’Anna Casanovas. D’aquesta autora n’ha parlat la directora de Can Salvador de la Plaça, Dolors Llavall: “És una escriptora molt prolífica, que ven molt, i que es llegeix molt, sobretot a les nacions de parla hispana. Té diferents pseudònims però és increïble l’èxit que té“.
La Biblioteca també ha incorporat un assaig fet per Josep Manel Noguero, que té 710 pàgines, i es diu «El carrer del Cementiri». Parla del municipi de Canet de Mar, però Dolors Llavall ha explicat que fa moltes referències a la nostra ciutat. Llavall: “Hi ha la història de la introducció de les maduixes feta des d’un punt de vista molt original, molt planer, i molt minuciós. I com això, hi ha altres noms que són dignes de llegir“.
I per últim, la Biblioteca ha adquirit dues obres de Miquel Cuní i Martorell, els dos sobre insectes. Un es diu «Arácnidos de Amer i Montserrat» el 1889 i l’altre és el «Catálogo metódico y razonado de los lepidópteros que se encuentran en los alrededores de Barcelona, de los pueblos cercanos y otros lugares de Catalunya» del 1874, que tant un com altre parlen també, per comparació, dels insectes de Calella.
La directora de la Biblioteca, Dolors Llavall, ha destacat a l’autor i el valor que tenen aquestes dues obres, tant científic com històric. “L’arxiu de Calella també guarda exemplars de les seves obres, però pensem que són obres del 1800 i són molt difícils de trobar. El senyor Miquel Cuní era autodidacta, però era un estudiós tan intensiu sobre els insectes que va ser considerat digne de formar part de moltes institucions com ara la Societat Espanyola d’Història Natural, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, i altres institucions, pels seus estudis. I també de la Societat Entomològica de França. I és curiossíssim perquè fa un estudi minuciós quan no hi havia res, ni cap relació d’insectes en aquell temps. Ell va ser un dels primers. I a partir d’aquests estudis és quan es fa la Història Natural del Països Catalans» que tenim ara, per persones aquestes. I jo penso que val la pena valorar-les pel que toca“, ha dit la directora.
Tots aquests llibres ja formen part de la Col·lecció Local de la Biblioteca de Calella, una secció molt estimada pels lectors calellencs, que serveix de base a múltiples treballs i estudis sobre la ciutat.