L’1 d’octubre protagonitza els parlaments dels partits polítics en l’acte institucional de la Diada

La celebració del referèndum d’independència va marcar els missatges que els partits locals van adreçar en l’acte institucional de l’Onze de Setembre, celebrat a la Plaça Catalunya. A vint dies per l’1 d’octubre, PdeCAT, ERC i la CUP van fer una reivindicació expressa del dret dels ciutadans a decidir el seu futur a través de les urnes, mentre que el PSC va advertir del risc de divisió social.

El PP, com ve sent habitual en els últims anys, no va participar dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a Calella. De la seva banda, tot i no intervenir en els parlaments, el regidor d’ICV a l’Ajuntament de Calella, Sebastián Tejada, va fer l’ofrena al monument a Rafel Casanovas com a representant de Catalunya en Comú a Calella. A micròfons de Ràdio Calella TV va mostrar-se esperançat en què s’obrin oportunitats de diàleg que permetin superar la situació de confrontació actual.

“D’aquí a un parell de dies fixarem el nostre posicionament de cara al referèndum i treballarem segons el que determini la militància. Estem il·lusionats amb el futur però hi veiem dificultats greus, les que ens han posat diversos partits i el Govern central. Confiem en superar-les i ser una peça important que ho permeti”, va exposar Tejada.

La CUP va obrir el seu parlament amb una cita de Salvador Allende: “La història és nostra i la fan els pobles”. L’esquerra independentista va encoratjar als calellencs a prendre consciència del poder que tenen a les seves mans en aquest moment polític. I van recordar que l’1 d’octubre no és l’estadi final del procés, sinó l’instrument per deixar enrere el règim del 78.

“Hem arribat lluny però anirem molt més enllà. El context de retallades, de corrupcions múltiples, de trampejar la situació amb les elits movent-se com bultors l’hem viscut, però en coneixem la sortida. Volem obrir les escoles per exercir la democràcia i decidir col·lectivament, i que tot plegat sigui un nou inici”, va dir una de les representants de la CUP a Calella.

El PSC va advertir del risc de divisió que es pot produir en l’actual context polític i social. El primer secretari, Pere Tarrés, va assenyalar que aquest és un dels límits que no es poden sobrepassar, com també el respecte a totes les idees. En el seu parlament, va reiterar la crida a garantir la unitat del poble. “Només així podrem fer front als reptes que ens depara el futur. Catalunya és terra de pas, acollidora i oberta, on ningú hi sobra; i el nostre compromís és sobretot amb les persones, siguin d’on siguin. Us encoratgem des del PSC perquè aquesta diada ens doni la necessària saviesa per fer un país millor”, va manifestat Tarrés.

ERC va reiterar que el referèndum posarà a les mans dels catalans el futur del país. Que serà el que decideixin, un exercici de democràcia que els republicans van insistir que s’ha de fer de forma pacífica però sense por. Per als republicans, aquesta ha de ser la resposta a un Estat que només ha sabut actuar a partir d’impugnacions i amenaces.

“Ara ens toca a nosaltres. Tenim el dret a decidir i l’1 d’octubre tampoc els fallarem. Per a una Catalunya millor, oberta al món, sense corrupció i feta entre tots i per a tots. Jo votaré sí a aquesta Catalunya perquè m’ho crec, i amb l’esperança de fer-ho per als nostres fills i les properes generacions”, va sentenciar el regidor Xavier Casillanis.

El PDECat va fer una clara defensa de la legitimitat i legalitat del referèndum d’independència, tot i les amenaces i el menyspreu que de forma continuada, va dir Marc Buch, arriben des del Govern de l’Estat. El president local del partit demòcrata va dir que s’ha d’estat preparat per al “tot s’hi val” contra Catalunya.

“Des de quan aprovar per majoria al Parlament la convocatòria d’un referèndum i treure les urnes al carrer per demanar l’opinió als ciutadans és antidemocràtic i il·legal? És il·legal donar l’oportunitat a les persones que votin, quan el vot és el primer pilar de la democràcia? No ens poden dir que és un referèndum antidemocràtic quan es demana a tots els partits i ciutadans, favorables o no a la independència, que vagin a votar i diguin si volen que Catalunya sigui un estat independent”, va dir Buch.

L’alcaldessa de Calella va cloure el torn de parlaments subratllant el caràcter democràtic i solidari del poble català. En resposta a missatges que s’havien escoltat durant l’acte, Montserrat Candini (PDECat) va negar que demanar i escoltar l’opinió dels cituadans provoqui divisió.

“Mai les urnes divideixen, que no us confonguin: les urnes uneixen. Expliqueu-ho a tothom, a les botigues, a on aneu i als familiars que puguin caure a la política de la por que intenten traslladar. Diuen que és un cop d’estat, on s’és vist que els projectils siguin els vots?”, es preguntava l’alcaldessa.

I va garantir que complirà amb la seva paraula i posarà tots els instruments perquè el referèndum de l’1 d’octubre es celebri amb plena normalitat a Calella. “A mi no em pot inhabilitar el Govern espanyol, en tot cas ho fareu vosaltres si no ho compleixo”, va concloure Candini.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.