Juhé recorda el moment en què va perillar la continuïtat del triatló a Calella

Calella i el Maresme es van estrenar com a territori triatló l’any 2009 amb les proves de mitja i llarga distància de la marca Challenge. Les primeres edicions van confirmar les previsions quant a l’impacte que podria tenir a nivell esportiu, social i econòmic; i això refermava l’aposta que s’havia fet des de l’Ajuntament de Calella, de la mà del Consell Comarcal del Maresme. Però les institucions es van trobar llavors amb un gran problema que posava en perill la continuïtat de l’esdeveniment. Josep Maria Juhé era llavors l’alcalde de Calella (PSC) i la decisió que es va prendre el va portar als tribunals. Uns fets que s’han recordat aquests dies al fil de la petició de l’exalcaldessa Candini perquè l’Ajuntament assumeixi les despeses de la seva defensa jurídica pel cas “es Calella”. En una entrevista a l’Ona Maresme, Juhé ha marcat distàncies del seu cas amb aquest darrer sobre presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental.

L’exalcalde de Calella pel PSC, ara regidor del grup municipal de Calella en Comú, ha explicat que el Ple Municipal va acordar l’any 2009 revocar el conveni per al Challenge quan la marca va retirar la franquícia a la persona que havia portat la prova aquí. Josep Maria Juhé ha assegurat que la reacció de l’Ajuntament i del Consell Comarcal del Maresme va ser clau per a la continuïtat de l’esdeveniment, superant un moment delicat en què estava clarament en perill.

Van haver-hi incompliments que feien inviable continuar amb el Challenge a casa nostra. Fins al punt, que el propietari de la franquícia, Félix Walshoffer, va decidir treure-li, de manera que l’any següent ja no es podia celebrar el triatló aquí. De manera, que el conveni que teníem signat l’Ajuntament de Calella i el Consell Comarcal del Maresme deixava de tenir validesa. Va ser una reacció instantània d’aconseguir que el propietari seguís creient amb nosaltres per organitzar-la. Una empresa vinculada amb el sector turístic de Calella va fer front amb aquesta possibilitat i el Challenge del 2010 va tornar a ser un èxit.

En resposta a la decisió de les institucions de revocar el conveni, l’expropietari de la franquícia, Roberto Mondéjar, va querellar-s’hi i això va portar Juhé davant dels tribunals. Ho feia com a president de la Corporació Municipal i en defensa de l’acord adoptat pel plenari.

La revocació del conveni va ser un acord de ple (…) L’empresa que va perdre la franquícia va presentar una querella i el Consell Comarcal del Maresme hi va respondre amb una altra per tots els incompliments i impagaments. El tema es va eternitzant. Els jutges van ajuntar les dues querelles en un sol procediment, des del Consell Comarcal del Maresme es tenia la certesa d’estar en poder de la raó i es va decidir seguir fins al final. S’ha tancat quan s’ha arribat a un acord entre l’empresa, Consell Comarcal del Maresme i Ajuntament de Calella per deixar-ho estar.

El procediment judicial s’ha tancat així al cap de deu anys. Mentrestant, la prova s’ha seguit celebrant al territori gràcies a la implicació de les administracions, que se l’han cregut i hi han invertit, a l’empresariat, el món de l’esport i la societat civil, que hi continua aportant els voluntaris que són bàsics per a logística d’un esdeveniment d’aquesta magnitud.

Juhé n’és un defensor. Afirma que l’IRONMAN d’ara és una gran eina per crear territori, marca i economia.

Que organitzem un esdeveniment porta durant una setmana porta gent a Calella està bé però és poqueta cosa. La magnitud de la triatló és que durant to l’any pots tenir atletes entrenant-se aquí per després fer la competició.

L’actual conveni per l’IRONMAN es va signar l’any 2021 per un termini de 3 anys, que finalitzarà amb les proves de mitjà i llarga distància del 2023.

A continuació poder recuperar íntegrament l’entrevista de Josep Maria Juhé al programa Ona Maresme:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.