Jordi Pina: “Gran part dels jutges i fiscals tenen la idea comuna que la unitat d’Espanya està per damunt de tot”
Jordi Pina, un dels advocats més mediàtics del judici del procés, va ser ahir a Calella per pronunciar una conferència a l’Aula d’Extensió Universitària. Ell, que va portar la defensa de Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull, va afirmar a micròfons de Ràdio Calella TV que tant el desenvolupament de les sessions al Suprem com la sentència condemnatòria per als dotze líders socials i polítics han deixar clar que la justícia espanyola no és justa. Almenys, en tot allò que té a veure amb el procés d’independència.
Jordi Pina va denunciar que el judici va estar faltat de qualsevol garantia, i va posar d’exemple el veto a què es reproduïssin els vídeos aportats per les defenses durant les testificals.
He perdut l’esperança amb la justícia amb tot el que tingui a veure amb el procés d’independència de Catalunya (…) Una gran part dels jutges i fiscals tenen una idea en comú: la unitat d’Espanya està per damunt de tot, i això els impedeix ser objectius en l’aplicació del dret.
Amb tot, l’advocat manté l’esperança en la via dels recursos que portaran el cas als tribunals europeus.
Com a defensor de Jordi Sánchez, va cridar el calellenc Josep Grima perqué dones el seu testimoni sobre els fets de la nit de l’1 d’octubre a Calella. Recorda que durant el seu relat, Marchena el va interrompre per després rectificar i permetre-li continuar. Jordi Pina en feia aquesta lectura.
Quan ell ho explica, al Tribunal no li agrada i el talla d’arrel, però després reflexiona i s’adona que ho enviaré al Tribunal de Drets Humans i ens fotrà una cleca. Total, el que va explicar no ha servit de res perquè ni s’ha valorat. Però tots els que ho van sentir es van quedar amb l’actuació tan meravellosa que van tenir els cossos i forces de seguretat de l’Estat a les poblacions de Catalunya, de la qual suposo en deuen estar molt orgullosos.
També posava en valor la generositat i compromís de molts ciutadans anònims que van aportar imatges i vídeos a les defenses. Va ser una resposta “brutal”, deia Pina, a la crida que es va fer des de les entitats independentistes.
Va ser brutal, ara no recordo les hores de vídeos i fotografies que vaig rebre de les quals en vaig seleccionar 8 hores i 40 minuts per aportar-les al Tribunal. Gràcies a l’ajut d’Òmnium i l’ANC vam rebre milers i milers d’imatges, moltes hores de visionat amb molt dolor (…) Al final, algunes les vam veure al judici malgrat les retiències del tribunal. Eren molt dures i molt probablement a Espanya no les havia vist ningú.
De tot el procés, recorda especialment el moment de la projecció de les imatges i el silenci que es va produir a la sala. “Molt probablement a Espanya no les havia vist ningú”, va afegir.
El 14 d’octubre del 2019 va fer-se pública la sentència condemnatòria per a tots els processats. Als seus defensats se’ls van imposar penes d’entre 9 i 11 anys de presó per un delicte de sedició, Turull també per malversació. Jordi Pina explica que durant el judici sempre van tenir l’esperança de l’absolució però que aquell dia es van topar amb la realitat.