Joan Juhé: “Ho hem intentat tot”

La Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella ha reaccionat a la decisió de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya de rebutjar l’estudi per atorgar el grau màxim de protecció al jaciment del Roser. S’havia sol·licitat a instàncies del moviment que s’oposa a la construcció de l’Aldi considerant que la declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) garantiria la preservació del conjunt arqueològic en la seva integritat, donant-li a més el valor patrimonial que es mereix. El portaveu de la plataforma ha denunciat a Ràdio Calella TV que els partits que han bloquejat la petició es mouen per orgull i subordinant-se als interessos econòmics. Assegura que les pròximes generacions se’n lamentaran.

Joan Juhé, portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, ha denunciat el canvi de criteri de la Generalitat de Catalunya en termes de preservació del patrimoni històric. Es remet a les declaracions de l’investigador i professor d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, Ricardo Mar, que atribueix l’actual model de “subordinació a les grans empreses” a dos noms: el de l’exconseller de Cultura Santi Vila i el del cap tècnic de gestió de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Menchón.

La Generalitat deixa d’invertir diners en el patrimoni i se subordina als interessos de les grans empreses que actuen al territori. L’article posa noms i cognoms a aquest canvi de paradigma, i parla del senyor Manchón que és la persona a qui referencia Ponsdomènech. Seguint els seus consells va adherir-se al projecte de l’Aldi.

Juhé està convençut que la declaració de BCIN hagués rebut l’aval dels tècnics dels serveis del Departament de Cultura, que s’ha bloquejat a nivell polític. Preguntat per si li sorprèn el posicionament dels diferents grups, la seva resposta és:

Sí i no. No per aquest orgull malentès de la política, i sí perquè no entenem que davant tots els informes que hi ha, davant la racionalitat, s’opti pels interessos polítics.

La Comissió de Cultura del Parlament, i amb els vots en contra de Junts, Esquerra, PSC, Vox i Cs, va rebutjat la proposta de comuns i la CUP de remetre als tècnics del departament i de l’Institut d’Estudis Catalans perquè informessin sobre la idoneïtat del BCIN per al Roser. El portaveu de la Plataforma afirma que és una decisió que lamentaran les futures generacions.

Segur que ho lamentarem. De poder tenir un jardí arqueològic als peus de l’hospital, amb una connexió a la riera, passeig de mar i els pins, tindrem un aldi. Tu creus que la gent vindrà a Calella per veure l’Aldi, jo crec que no.

El moviment opositor al projecte de conservació de les ruïnes romanes de Calella en forma de cripta arqueològica sota el supermercat Aldi ho fia tot ara a la justícia. Van presentar denúncia per unes excavacions fetes per construir un mur de protecció al costat de la carretera d’Hortsavinyà que, posteriorment, Cultura va justificar per motius de seguretat. Amb tot, la Fiscalia ha requerit informació a l’Ajuntament de Calella sobre tot el procés que s’ha seguit des del setembre del 2019 fins ara.

Hem arribat fins a on hem pogut. L’última carta que hem jugat ha estat portar al jutjat d’Arenys les intervencions fetes que, al nostre entendre, vulneren la pròpia declaració de BCIL, que ha motivat que s’hagi obert una investigació per part de Fiscalia (…) Haurà vist prou elements per iniciar la investigació, per tant, molt clar no és.

Juhé espera un pronunciament de Fiscalia en les pròximes setmanes. En cas que s’obri investigació, diu, això podria significar la paralització de les obres de construcció de l’Aldi. Sinó, reconeix que se sentiran “satisfets” pel fet d’haver contribuit a denunciar el model institucional de preservació del patrimoni històric.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.