Ja hi ha data per a l’obertura de l’Aldi

El controvertit projecte de l’Aldi a Calella arriba al final, almenys pel que fa a la seva vessant comercial. L’empresa ha anunciat fa pocs minuts que obrirà d’aquí a dues setmanes, el dimarts 1 d’agost: una superfície de 1.200 metres quadrats on s’hi podran trobar productes d’alimentació i altres bens de consum. L’establiment compta amb una planta d’aparcament amb capacitat per a 74 vehicles, que posarà a disposició de la seva clientela. Sota aquesta planta subterrània, hi haurà el futur museu romà de Calella, on s’hi preservaran i exhibiran els vestigis de l’antiga vila del Roser que, al fil de l’excavació impulsada per Aldi, han aflorat en molt bon estat de conservació. L’operació urbanística al sector ha estat envoltada de polèmica dels inicis per l’oposició d’un grup de veïns que s’han constituït en la Plataforma per la preservació de la Vila Romana de Calella, des d’on han denunciat que l’edificació invisibilitza i minva el valor que tenen les ruïnes arqueològiques. En contraposició a la seva proposta de jardí a l’aire lliure, el govern municipal va defensar durant l’anterior mandat que la fórmula de cripta arqueològica és la que dona més garanties de conservació dels elements patrimonials i històrics. Se n’ha presentat una primera proposta, que inclou elements audiovisuals per viure una experiència gairebé immersiva, i que té el vistiplau del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’operació urbanística al Roser ha estat envoltada de la polèmica des que es va anunciar l’arribada de l’Aldi als terrenys on es tenia constància de l’existència de ruïnes romanes, sense conèixer-ne l’estat ni tampoc el valor patrimonial.

El sector està al costat de la carretera N-II i de l’hospital Sant Jaume. Allà s’hi ha alçat un edifici d’una sola planta alçada, on hi ha la superfície comercial de 1.200 metres quadrats, que podria créixer encara més cap amunt si l’Ajuntament executa el dret a vol que li ha concedit l’empresa perquè hi pugui construir habitatge dotacional, segons l’últim acord plenari. En un primer moment s’havia plantejat traslladar-hi espais sanitaris per descongestionar el centre hospitalari, una opció que va decaure amb l’anunci per part del Departament de Salut de tirar endavant el projecte d’ampliació de les instal·lacions hospitalàries.

Sota l’Aldi, la planta d’aparcament per a la clientela, amb capacitat per a 74 vehicles; i més avall, l’espai per al museu romà de Calella, que finalment ocuparà les plantes -2 i -3. L’Ajuntament va obtenir la cessió d’una d’elles per acord amb l’empresa, i l’altre la va comprar, amb diners municipals.

L’equipament tindrà una entrada independent que ja s’ha habilitat a la banda de mar, des de la carretera N-II, perquè estarà obert al públic i serà visitable. Serà un museu gestionat per l’Ajuntament de Calella, que també s’ha de fer càrrec del projecte, la seva execució i posterior manteniment. Fa dos anys, el juny del 2021, es va fer una presentació de la proposta de museïtzació de les ruïnes romanes del jaciment del Roser, a la que hi va donar el vistiplau el servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. S’hi conservaran i exhibiran les restes del centre productor vitivinícola que corresponen a una vil·la del segle I dC. El conjunt arqueològic està considerat com un dels més importants que hi ha a la Península Ibèrica.

roser

La fórmula de preservació en una cripta arqueològica per la que ha apostat el consistori – fent-la compatible amb l’activitat comercial de l’empresa que és la propietària dels terrenys – ha comptat amb una oposició clara i directa per part de partits polítics calellencs i d’un grup de veïns i veïnes que es van organitzar i van constituir en la Plataforma per la preservació de la Vil·la Romana de Calella. Defensen que cal alliberar les restes del pes del formigó i mostrar-les en forma de jardí arqueològic. Un posicionament que ha rebut gairebé 700 suports d’entitats i particulars d’arreu de Catalunya.

Amb tota aquesta mar de fons, Aldi ha seguit treballant en la construcció del supermercat, el primer que tindrà a Calella, i que obrirà portes el dimarts 1 d’agost, en una zona estratègica de la ciutat. Allà desplegarà la seva política comercial que basa en “productes de molta qualitat a preus molt baixos”.

L’empresa està creixent territorialment a la província de Barcelona i en general a tot Catalunya, segons explica en una nota de premsa. A més, té previst inaugurar noves botigues a Galícia, les Illes Balears, Canàries i Astúries. A Catalunya, juntament amb Madrid, Andalusia i el País Valencià és on ha concentrar bona part de les obertures previstes durant aquest 2023.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.