Ja està a la venda el llibre històric sobre la fundació de Calella
Xavier Soldevila ha documentat la història del naixement de Calella en el primer llibre de la col·lecció d’estudis locals. L’historiador va ser el guanyador de la primera edició de la Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó que va convocar el consistori calellenc amb la idea d’estimular els treballs que contribueixin al coneixement de la realitat actual i històrica local. “De la pobla de Calella a la vila de Calella” es va presentar a finals d’abril i ja es pot trobar a les llibreries. Costa 25 euros i explica com va ser el procés pel qual el veïnat de Capaspre va acabar convertint-se en la vila de Calella, segregada de la Parròquia de Pineda de Mar.
En una entrevista al programa La Ciutat, Soldevila ha explicat que la intervenció dels vescomptes de Cabrera –que eren els senyors majors del territori– va ser clau en el procés de naixement de la ciutat de Calella. Ells van ser els primers en reconèixer certs privilegis a la gent que s’establís al que llavors era el veïnat de Capaspre, encara depenent de la Parròquia de Pineda de Mar. Era l’any 1327.
Donen un seguit de franqueses perquè a la gent li sigui llaminer establir-se a la nova població. Això va ser la primera data important, el punt d’arrencada del procés. L’altra data destacada és el 1527, just 200 anys després, quan Calella s’havia consolidat i prosperat i no hi havia motiu perquè continués depenent eclesiàsticament de la Parròquia de Pineda. Hi ha un document signat pel papa pel qual es crea exclusivament la Parròquia de Calella.
Com ja va dir en la presentació del primer volum de la col·lecció d’estudis locals, durant el procés d’investigació i recerca documental es va localitzar l’original de la segona carta de privilegis de Calella, del 1338. Fins al moment, només es tenia constància d’aquest document fundacional de Calella a partir de les còpies que en va fer Albert Giol.
Estava catalogada i identificada a l’Arxiu Nacional, sense saber que a Calella ho desconeixien. Quan l’Ajuntament ho va saber es van emocionar i van ser conscients de seguida que era un document important per la ciutat.
L’Ajuntament de Calella ha convocat la segona edició de la Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó, que determinarà el contingut del segon volum de la col·lecció d’estudis locals.