ICV presenta denuncia a l’ACA per l’abocament de runa reciclada a l’aparcament del Far
L’Ajuntament de Calella va fer servir la runa procedent de l’enderroc de la nau central de la Fàbrica Llobet-Guri per anivellar i compactar el ferm de l’aparcament del Far. Ara, ICV vol saber si l’actuació va ser autoritzada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), considerant que el seu vist-i-plau és imprescindible en tractar-se d’una zona de servitud del domini públic hidràulic. És per això que, dijous passat, el partit ecosocialista va presentar un escrit de denúncia a l’organisme sol·licitant que certifiqui o, per contra, desmenteixi que va autoritzar l’abocament de la runa.
El regidor portaveu del Grup Municipal d’ICV, Sebastián Tejada, vol que es garanteixi que l’Ajuntament ha complert de forma modèlica amb la normativa vigent i que ha estat escrupulós a nivell procedimental. Afirma que, per la naturalesa de l’actuació i el lloc on es va dur a terme, l’ACA havia d’haver-se pronunciat al respecte.
“Aquesta actuació necessitava l’autorització de l’ACA perquè és zona de domini públic hidràulic i inundable. Allà no es pot abocar qualsevol tipus de runa perquè, a més, està classificada d’ús agrícola. En qualsevol cas es necessitaria d’un Pla que no teníem de Millora de la finca, que inclogués una avaluació d’impacte ambiental, perquè el guix i la ceràmica no són terres apropiades per a l’ús agrícola”, ha assegurat.
Tejada ha revelat que ja el passat mes de novembre va preguntar al Govern Municipal sobre aquest abocament. Va ser en finalitzar l’abocament de runa matxucada extreta dels murs de totxos i maons -segons va informar el Govern Municipal- sobre una superfície aproximada de 1.400 metres quadrats de terreny. Aquesta actuació estava contemplada en el Pla de Gestió de Residus de l’Obra, visat per l’Ajuntament de Calella, el setembre del 2016. En aquell moment, ICV va traslladar una bateria de 30 preguntes dirigides a alcaldia i al tinent d’Alcaldia d’Obres Públiques, Jordi Sitjà, sense obtenir resposta concreta sobre el pronunciament de l’ACA. “Ens van dir que en realitat no calia perquè únicament s’havia anivellat el terreny que, prèviament, havia perdut material. Però això no canvia en absolut la nostra preocupació perquè és l’ACA qui ha d’autoritzar els canvis de nivell en zones pròximes als torrents”, ha exposat Tejada.
Tejada assenyala que és la seguretat legal de l’actuació el que els genera dubtes i preocupacions i que volen que es resolgui. En primera instància recorrent a l’ACA, tot i que no descarta trucar a la porta de l’Agència Catalana de Residus per una segona derivada. Els materials i els components dels quals podria estar impregnada la runa, abocada en una zona que fa de desembocadura d’aigües a la mar.
“Sabem d’on venen els residus, d’una fàbrica tèxtil que durant la seva història va fer servir colorants inorgànics i disolvents, i que al terra hi tenia dipòsits de combustible. Per a nosaltres és molt important certificar que tots aquests residus són nets i no contaminaran el torrent i, en conseqüència, la platja”, ha conclòs.
ICV va presentar l’escrit de denúncia a l’ACA el passat 9 de febrer, i ho ha notificat formalment a l’Ajuntament de Calella.