ICS demana que els metges deixin de fer justificants

L’Institut Català de la Salut s’ha proposat treure burocràcia als metges, amb l’objectiu que puguin dedicar més temps als pacients. I és que segons l’ICS, 1 de cada 4 visites als CAP és per fer gestions burocràtiques, com certificats de vida o justificants per alumnes malalts o per exàmens. Un fet que provoca que es generin cues als CAP i que costi poder donar hora abans de les 48 hores. D’aquesta manera l’ICS demana a la resta d’administracions coordinació per evitar aquesta càrrega de feina.

L’institut Català de la Salut proposa així limitar al màxim les tasques no assistencials, com per exemple l’elaboració d’informes per justificar absències escolars o els certificats de fe de vida per a l’Institut de la Seguretat Social (INSS). Des de Calella tot i no forma part de la xarxa de l’ICS, la doctora Susanna Curós directora del CAP de Calella – que forma part de CatSalut- celebra la iniciativa, ja que suposaria més temps per a cada pacient i dessaturarien els centres.

Ens trobem que hi ha una sobrecàrrega de demanades de tipus burocràtic que sovint van a parar a les consultes dels CAP. Ens trobem amb certificats de fe de vida, informes que justifiquin malalties, tramitacions d’invalidesa, estaríem parlant també d’incidències amb la recepta electrònica, partes de baixa…

Qüestions purament burocràtiques que des de l’ICS s’han plantejat reduir-les. De fet el director de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha assegurat que començaran converses amb les diferents administracions per reduir aquesta càrrega de feina que segons Argimon no pertoca fer als CAP.

“Si us plau, que hi hagi oposicions, no cal que posem cap tipus de certificat mèdic. Si us plau, no demanem justificants mèdics perquè hi ha absentisme. Parlo de l’absentisme escolar. Si us plau, no demanem certificats de si aquesta persona està viva o no està viva. Les administracions s’han de parlar. Ens hem de parlar. I no té per què anar el ciutadà amb un paperet. Les administracions s’han de parlar. I, quan volen, es parlen.”

Argimon també ha apuntat que no lluitaran contra l’absentisme escolar fent justificants mèdics i lamenta que es medicalitzi massa la vida quotidiana amb la petició d’aquests justificants en alguns àmbits.

Teletreball per a mil professionals dels CAP

L’ICS també té previst oferir a metges de família, infermers i treballadors socials, treballar fora del centre de salut una part de la jornada per afavorir la conciliació laboral i familiar. La idea és fer des de casa les tasques que no requereixen la presència del pacient, com revisar plans de medicació o proves diagnòstiques. Aquestes tasques suposen un terç de la jornada laboral dels facultatius.

El director de l’ICS ha confirmat que s’hi podran acollir mil professionals el que representat aproximadament un 10% del personal.
Es farà, després que la prova pilot, que s’ha dut a terme amb 125 professional, hagi obtingut uns índexs de satisfacció elevats i un impacte assistencial positiu.

També es vol potenciar l’eConsulta, és a dir, els metges responen els dubtes dels pacients de forma virtual. Un sistema que es va posar en marxa fa tres anys, però que el percentatge de pacients que l’utilitza és gairebé insignificant. En canvi, els metges que l’han utilitzat de forma habitual asseguren que és una bona manera per poder donar hora abans als pacients que necessiten una consulta presencial. La doctora Curós, directora del CAP de Calella, ha lamentat que els usuaris no tinguin coneixença d’aquesta aplicació.

Els usuaris no l’acaben de conèixer. Nosaltres hi estem treballant i és veritat que hi ha usuaris que fan ús via web i ens arriben consultes online a les que els professionals donem resposta; o bé donem una consulta presencial o tramiten el que calgui i li fem arribar.

Amb tot, aquestes propostes s’han fet públiques just un any després de la vaga dels professionals de la salut que va paralitzar el servei durant cinc dies. El director de l’Institut Català de la Salut considera que l’acord signat amb el sindicat Metges de Catalunya, pràcticament s’ha complert amb la contractació de més professionals i més temps per cada pacient.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.