“Hi ha dies que marxes, entres al cotxe i et poses a plorar”
Els sanitaris de l’Hospital de Calella porten un mes batallant contra un virus fins ara desconegut. La COVID-19 que s’ha estès pel planeta es caracteritza per ser molt contagiós i provocar importants efectes sobre la salut de les persones, especialment al sistema respiratori, que acaben requerint atenció mèdica i ventilació automàtica, en els casos més greus. Això ha omplert els centres de pacients i desbordat als professionals, que han respost amb grans dosis de dedicació, esforç i hores de treball. Arribant a fer torns interminables i extenuants. S’han convertit en els herois del moment, i això se’ls demostra cada vespre dedicant-los un fort aplaudiment que arriba a les seves orelles. La cap d’Infermeria del servei d’Urgències del Sant Jaume, Lourdes Alarcón, diu que aquest reconeixement diari, que reuneix famílies senceres, els impulsa a afrontar el dia a dia de portes endins, per complicat i en certa manera perillós.
El coronavirus ha capgirat com un mitjó el que era la “rutina” del servei d’Urgències de l’Hospital de Calella, una de les àrees del centre més avesades als imprevistos. “No estavem preparats per viure una situació així”, ha reconegut la cap d’Infermeria, Lourdes Alarcón, en una entrevista a Ràdio Calella TV.
La pandèmia ha obligat a esprémer al màxim tots els recursos sanitaris, tecnològics i de personal, que han quedat curts davant el continu de casos que cada dia entren per la porta. Fins al punt que, a Calella, s’ha habilitat un Hospital Salut a l’Oasis per a deixar llits lliures per als pacients més greus. La cap d’Infermeria explica que el dia a dia exigeix el millor de tots ells i que això acaba passant factura, sobretot a nivell emocional.
Hi ha dies que vas fent i altres que vas al cotxe i plores perquè ho necessites. El que ha portat aquesta malaltia és excepcional i la situació no et permet posar una barrera, és impossible.
Alarcón posa de relleu la professionalitat que està demostrant tot el seu equip, des del primer moment en què la sanitat es va posar en alerta. Assegura que els reconforta saber que la societat és conscient de l’esforç que estan fent i els vulguin ajudar. A Calella, una població que sempre ha presumit de la seva solidaritat, en les últimes setmanes s’han organitzat equips per fabricar pantalles protectores quan ho han necessitat.
Viuen de forma especial el punt de les vuit del vespre quan les famílies confinades treuen el cap al balcó i aplaudeixen fort per agrair-los que estiguin cuidant de tots nosaltres.
Sortir a les 8 del vespre i veure la Policia Local que ha vingut i t’aplaudeix també et fa plorar. Tot el suport que rebem ens enforteix (…) Si sóc a casa, també surto a aplaudir i se’m cau la llàgrima.
Ara mateix hi ha 90 sanitaris que treballen als centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que s’han contagiat. És un perill que els ronda, i més que patir per ells –explica Alarcón- ho fan pels que deixen a casa quan han d’anar a l’hospital.
Amb tot segueixen cada dia al peu del canó. L’equip d’infermeria sobretot molt pendent que els pacients estiguin vigilats i cuidats, a nivell mèdic però també emocional. Perquè no se sentin sols, tampoc quan la malaltia els acaba guanyant la batalla.
Nosaltres agafem els mòbils, fins i tot els nostres personals, i truquem a les famílies. Fem videoconferències amb els pacients i estem amb ells, contínuament. Sabem que és un moment que no poden estar acompanyats. Al moment de final de vida deixem entrar a un familiar, amb l’equip de protecció que toca.
El coronavirus marcarà un abans i un després, assegura Alarcón. Creu que els sanitaris necessitaran fer un “reset” quan se superi el pitjor de la pandèmia i tots plegats pensar en com s’ha d’actuar com a societat davant el futur incert que se’ns presenta a nivell de salut pública.
A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista a la cap d’Infermeria del servei d’Urgències del Sant Jaume de Calella, Lourdes Alarcón: