Hàbitat Solidari busca en pisos d’execucions hipotecàries ampliar la seva borsa de lloguer social
Actualment gestiona un centenar d’habitatges que posa a disposició de persones i famílies en situació de vulnerabilitat. El president de la fundació privada i tercer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Calella, Jordi Sitjà, ha explicat que s’està en procés d’ampliació de la bossa d’immobles per mitjà de la compra de pisos provinents d’execució hipotecària.
El Decret llei de mesures extraordinàries i urgents en matèria d’habitatge disposa que la Generalitat i els ajuntaments tenen dret de compra preferent sobre pisos buits d’entitats bancàries, que surten a subhasta i, per tant, a preus per sota de mercat. L’Ajuntament de Calella vol exercir-lo per ampliar la bossa de pisos de lloguer social que gestiona la Fundació Hàbitat Solidari. Ara, a més, pot acollir-se a una línia de subvencions de fins a 80.000 euros. Ho explicava Jordi Sitjà en l’última sessió plenària al fil de la moció que va presentar el PSC sobre els pisos de lloguer.
Ens quedaríem aquell pis, sempre i quan les condicions siguin avantatjoses; a més la Generalitat ha obert una nova línia de finançament de fins a 120 milions d’euros, de fins a 25 anys, pel qual dona un màxim de 80.000 euros -que ja entra dins els paràmetres que ens fixem a la fundació- amb una quota del 3,25% però amb una bonificació de 2 punts. Tenim sis visites demanades d’aquest programa del tempteig. Estem entrant en una dinàmica d’adquisició d’habitatge.
Pel president de la Fundació Hàbitat Solidari aquesta és una mostra palpable que des del Govern Municipal s’estan desplegant polítiques reals per garantir l’accés a l’habitatge.
Va informar que actualment s’està gestionant un centenar d’habitatges, la majoria propietat de particulars que els ofereixen per posar-los a lloguer. La fundació els garanteix al 100% el cobrament de les quotes, s’encarrega de tota la tramitació i gestió del contracte, en fa un seguiment i assumeix el cost de l’assegurança. A més, els particulars es beneficien d’una bonificació de la contribució durant el primer any.
La seu de la fundació comparteix instal·lacions amb la nova Oficina Local d’Habitatge, des d’on s’ofereix assessorament a persones que tenen dificultats per fer front a les despeses hipotecàries i es veuen abocades a un procés de desnonament. Aquest funciona a partir d’un conveni amb la Diputació de Barcelona i els col·legis d’advocats. Ara, a més, s’han contractat els serveis d’una lletrada per casos de desnonaments de pisos de lloguer.
Hem contractat els serveis jurídics d’una advocada que ens ajuda en els tràmits i expedients de desnonaments de lloguer, que és una de les preocupacions que tenim.
En relació a això, el tinent d’Alcaldia Sitjà va recordar la convocatòria anual d’ajuts per afavorir l’emancipació juvenil. Es tracta d’una partida d’aproximadament 6.000 euros que es reparteix entre els sol·licitants que compleixen els requisits.