Hàbitat Solidari engega una campanya de mecenatge per fer front a la pobresa energètica
L’augment del preu de la llum i la situació de pobresa energètica en què es troben moltes famílies ha portat la Fundació Hàbitat Solidari a engegar una campanya de mecenatge per recaptar fons pels seus usuaris més vulnerables. La iniciativa va dirigida a empreses i particulars que estiguin disposats a col·laborar de forma desinteressada i solidària amb la fundació privada per sufragar les despeses de subministrament d’alguns pisos de l’entitat. Actualment, Hàbitat Solidari ajuda a 410 usuaris, 146 dels quals són menors, que viuen en alguns dels 153 habitatges de lloguer que tenen en cartera.
El seu director, Jordi Sitjà, ha explicat que la campanya ha vingut motivada per l’augment del preu de la llum, però també pel trasbals que ha suposat la crisi econòmica de la Covid per a molts calellencs. Amb el nou programa de mecenatge es pretén ajudar als usuaris dels pisos de la Fundació que no poden fer front a les despeses de subministraments.
Molts dels nostres usuaris han sortit molt castigats de la pandèmia perquè tenien feines precàries molts cops vinculades a l’hostaleria. (…) Estem suportant molts impagats, i molts usuaris comencen a no poder fer front a les despeses energètiques. Per això fem la campanya, perquè hi ha gent que paga el lloguer, però no pot afrontar els subministraments i no volem que es quedin en una situació de pobresa energètica. Estem en uns moments difícils i per això demanem suport.
Sitjà reconeix que és un moment complicat, econòmicament parlant, per a tota la societat, però assegura que qualsevol aportació serà benvinguda per travessar la delicada situació econòmica per la qual passa l’entitat i els seus usuaris.
També entenem que és un moment complicat per tothom. La pandèmia evidentment ha castigat a entitats socials com la nostra, però també a moltíssima altra gent. Entenem perfectament que llencem un missatge, truquem portes, i molts cops el retorn no podrà ser o serà petit. Qualsevol ajuda serà benvinguda perquè ens permet passar l’impàs aquest d’un any i mig del qual en sortim molt perjudicats.
Actualment la Fundació té en cartera 153 habitatges, 27 més que fa un any i 42 en són de propietat. El seu director ha explicat que malauradament, tot i ampliar la cartera de pisos, continuen tenint molta demanda que no poden atendre.
Tenim molta demanada, el que passa és que ho cobrim quan podem. Tenim dues opcions: la primera que marxi algun usuari i hi hagi rotació, però són molt pocs els que marxen per com està el mercat i els seus recursos econòmics; i la segona és ampliant la nostra cartera, però també estem limitats.
En aquests habitatges socials hi viuen 410 persones, de les quals 224 són dones i 186 homes. Més de la meitat dels usuaris estan per sota dels 40 anys i 50 persones superen els 60. A més, la majoria de beneficiaris tenen fills a càrrec seu. El 49% dels usuaris depenen d’alguna prestació pública, com l’atur, jubilació o l’ingrés Mínim Vital; el 30% treballa al sector serveis o indústria; el 9,8% a l’economia submergida i un 10% dels usuaris o no tenen feina o no perceben cap ingrés.
La Fundació Privada Hàbitat Solidari de Calella es va constituir el dia 23 d’octubre de l’any 1997 per iniciativa de Càritas Parroquial per tal de facilitar l’accés a l’habitatge a persones i famílies amb pocs recursos econòmics.