Guix admet que el personal sanitari no té bones condicions laborals
Després de 4 anys en el càrrec, i havent complert amb la paraula donada a l’exconsellera Alba Vergés, Joan Guix deixarà la presidència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. El seu cessament – a petició pròpia – es farà efectiu la setmana vinent, tal com ell mateix ha anunciat al programa La Ciutat, dies després d’haver rebut la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari que concedeix la Generalitat de Catalunya. Una entrevista en la qual ha parlat del controvertit projecte d’ampliació de l’hospital Sant Jaume i també de les reivindicacions que fan aquests dies els professionals sanitaris de l’organisme que encara presideix. Ha reconegut els dèficits però també els ha posat en context.
Joan Guix s’ha posat al costat dels treballadors i treballadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que continuen amb les aturades de 10 minuts per reclamar millores en el servei i també de les seves condicions laborals. Ha explicat però que se n’ha de buscar l’origen a un infrafinançament històric i a les actuals dificultats per trobar professionals que vulguin exercir aquí.
No tenen bones condicions laborals, però no son massa diferents a les que tenen a la resta de Catalunya. Tots arrosseguem la falta de professionals i això significa que serveis que haurien d’estar reforçats, no ho estan perquè no hi ha gent.
Guix ha matisat que la situació a l’hospital Sant Jaume “és difícil”, però que “hi ha horitzó de futur”, en referència a l’ampliació de les instal·lacions que han de permetre la posada al dia del servei que presta a l’àmbit de l’Alt Maresme.
El president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha sortit al pas de les declaracions que posen en dubte el compromís efectiu per tirar endavant el projecte perquè no consta una partida pressupostària específica per a l’encàrrec dels treballs executius.
No hi ha d’haver-hi etiqueta, no cal. Hi ha el pressupost del CatSalut, dins del Departament de Salut, amb una partida sense etiqueta concreta que recull, i tenim el compromís escrit, de l’ordre de 600.000 euros per avançar a nivell burocràtic. Trigarem uns dos anys a veure l’obra pròpiament dita, a excepció de l’aparcament, que és el primer que s’ha de construir.
“No són paraules d’un discurs, sinó fets signats”, ha conclòs el president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, qui ha apuntat que les previsions actuals fixen per a l’any 2028 el final de les obres del nou hospital.
També ha esvaït dubtes sobre el retard que s’arrossega en el tràmit d’intercanvi de terrenys per activar el projecte d’aparcament a Can Saleta per part de l’Ajuntament de Calella.
Què ha succeït? Per una sèrie de problemes burocràtics, i no en donaré detalls, una de les parts integrants de ls CSMS es va retardar a signar els estatuts, i aixòa feia que fos reconeguda com a empresa pública de la Generalitat. Això s’ha solvetat després de destinar-hi esforços notables. Ara s’ha aprovat la cessió dels terranys a l’Ajuntament i estem en el tràmit a Patrimoni de la Generalitat.
Guix ha admès que la crisi sanitària per la Covid ha estat la seva etapa professional més difícil. Ell era secretari de Salut Pública del Departament de Salut quan va esclatar la pandèmia, i va deixar el càrrec al cap d’uns mesos. La setmana vinent també tancarà la de president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, càrrec pel qual va ser nomenat avui fa justament 4 anys, els últims de “molta intensitat”, ha assegurat.
Seguiré tenint-hi relació però ara sense responsabilitats. Soc un extreballador de l’hospital, vaig ser dels primers, i hi ha un cordó umbilical important, també com a ciutadà de Calella. Però sense responsabilitats, al marge de les influències que pugui tenir per parlar amb qui faci falta.
Joan Guix és doctor en Medicina, especialista en Cirurgia General i Digestiva i en Medicina Preventiva i Salut Pública. Màster en Salut Pública i diplomat en Bioestadística per la Universitat Autònoma de Barcelona, en Metodologia de la qualitat assistencial per la mateixa universitat i en Estadística aplicada i Epidemiologia per la Universitat Pierre et Marie Curie de París. Va ser professor associat de la Universitat Rovira i Virgili i professor visitant del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i del Màster Conjunt en Polítiques i Socials de les Universitats Pompeu Fabra i Johns Hopkins.
Va ser el cap del servei d’Urgències de l’Hospital de Calella, director de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, director regional al Camp de Tarragona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de l’Institut Municipal de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona.