Govern i oposició expliquen les seves propostes pel comerç i la promoció econòmica

Un representant del Govern municipal de Calella i un representant de cada partit a l’oposició van exposar durant dos torns de cinc minuts cadascun les seves principals reflexions i projectes a l’entorn del comerç i la promoció econòmica. Aquesta part de l’Audiència Pública va venir precedida d’un torn d’exposició per part del tècnics municipals sobre quines són les principals actuacions que s’han dut a terme en les dues matèries protagonistes de l’acte.

La primera intervenció va anar a càrrec de Gemma Garcia, tècnica de l’àrea de Comerç. Va explicar que l’Ajuntament ofereix assessorament als comerciants que obren una nova botiga a Calella, l’informa de les normatives i ordenances, es fan cursos i xerrades i s’intenta dinamitzar el comerç posant, per exemple, llums de Nadal. També va exposar que s’ha donat suport a l’associació de comerciants Calella Centre Comercial per posar en marxa la seva nova pàgina web, entre altres projectes, com el Pla Estratègic Integral Calella 20-20 o l’Oficina d’Informació al Consumidor (OMIC). La següent intervenció va ser de Fabio Valbonesi, tècnic de l’àrea de Promoció Econòmica. Després de dades sobre el context econòmic actual, entre les quals destaca la previsió que la taxa d’atur arribarà l’any vinent a nivells anterior a la crisi econòmica, va exposar els serveis que ofereix l’àrea com ara el Servei Local d’Ocupació i el Servei d’Empresa.

En plana política, el primer regidor en intervenir va ser Sebastian Tejada, d’IC-V. Va afirmar que Calella és una ciutat pobra, amb empreses poc rendibles. En les seves intervencions va demanar una millora del Mercat Municipal urgent i definitiva, i va argumentar que per millorar el comerç i l’activitat econòmica cal tenir una ciutat més ben arreglada. Reformar els carrers, cosa que s’està fent amb una lentitut exasperant, per tenir un bon marc per establic activitats comercials -recordem que la major part dels nostres carrers no tenen voreres còmodament transitables- revifar l’activitat del carrer Jovara d’una manera decidida, afrontar els problemes del valor afegit dels nostres productes comercials, la baixa rendibilitat de les activitats comercials que tenim…”

Per part del Partit Popular va prendre la paraula el regidor Josep Maria Pérez-Basart. Va demanar als propietaris de locals cèntrics que no demanin tants diners de lloguer, ja que el negocis que s’hi posen no ho poden assumir i acaben tancant aviat, cosa que no beneficia ni als llogaters ni al propietari. Va agrair la tasca que es fa des de les àrees tècniques de l’Ajuntament però va criticar que a vegades els estudis i consells que es dónen des de Promoció Econòmica no són gens efectius. Una queixa en el sentit que ja es veu que hi ha activitats que no tenen futur. Des dels serveis heu de fer-los veure el risc d’aquella activitat. És important que no s’hi llencin de qualsevol manera. El que no s’entén és que a vegades amb 6 mesos hi ha locals que han tancat, i moltes al cap d’un any. I això passa en carrers tant principals com carrer Església, que suposadament és molt comercial, però això no vol dir que qualsevol activitat i obrir una persiana hagi de funcionar“.

Per part de la CUP va intervenir Jan Catà, regidor d’aquesta formació. Va sostenir que vivim en una profunda crisi econòmica, cultural, de valors, identitària i de sobiranies. En sentit comercial va fer una aferrissada defensa del petit comerç, va exigir que se’l defensi de les grans superfícies, i va mostrar-se radicalment en contra de les facilitats que posa l’Ajuntament al nou Mercadona que s’ha de situar a la Riera, prop de l’nstitut. Catà va afirmar que el sistema econòmic no funciona ja que cada dia hi ha mes desigualtats. “Anem a posar la primera per canviar aquestes dinàmiques. Obviament des de l’Ajuntament la CUP de Calella no enderrocarà el sistema capitalista pervers que impera al món. Però si que des d’una visió global podem actuar d’una manera local per iniciar aquest canvi i aquesta transició. I això, dins el món de la Promoció Econòmica, és cabdal als Ajuntaments. No podem oblidar cap dels nínxols que hi ha d’economia productiva al nostre país, i l’economia social i solidària n’és un. Trobem a faltar que des de l’àrea de Promoció Econòmica es treballi de manera més insistent i persistent“.

El regidor Carles Ferrer va intervenir en nom d’Esquerra Republicana de Catalunya, i va centrar la seva intervenció en valorar el retorn que s’obté dels projectes i iniciatives que es tiren endavant per fomentar el comerç i la promoció econòmica. Va afirmar que són partidaris de fer actuacions de millora de la ciutat perquè repercuteixin en una millor activitat econòmica, com la millora del Parc Dalmau, carrers i voreres, accés a la platja i al Montnegre, etc… “A mi a vegades em queda el dubte de la feina que es fa i els recursos econòmics, si realment els invertim de manera que generin un retorn o si fem rodar la roda sense que això ens retorni res de profit. Tot això és important per saber que fem una feina ben feta, que no estem dissipant calor en forma d’accions que no són realment productives“.

I representant al Govern Municipal va intervenir l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini. Va començar dient que l’Ajuntament pràcticament no té competències en promoció econòmica, però que igualment es tiren endavant projectes i accions per fer que el progrés social sigui l’eix vertebrador del present i el futur. Candini va defensar que sigui l’Ajuntament qui posa les llums de Nadal, va parlar del projecte “Cuida’m” per vetllar per la gent gran de la ciutat des dels comerços, i va explicar que s’ha fet un cens de locals buits, etc… I va comentar els objectius del Pla Estratègic 2020. “Com podem posar les bases per generar una economia productiva molt més diversificada, que no posem sempre els ous a la mateixa cistella. Amb això hi ha implicats diferents agents de la ciutat i la voluntat és aixecar la mirada i fer una planificació molt més general i a llarg termini. A nosaltres ens agradaria defugir dels missatges pessimistes i d’aturar-nos per pensar. Pensar ho hem de fer sempre, però no ens podem aturar ni abaixar persianes per rumiar quin model de treball es fa. Si que tenim l’obligació de fer un seguiment molt constant del que passa”.

L’Audiència Pública va tenir un torn de preguntes i reflexions del públic assistent.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.