Fundació Creu Groga: l’esport com a eina de treball perquè infants i joves adquireixin valors
És l’objectiu d’un dels programes que està desenvolupant la Fundació Creu Groga, que fa un any va crear un club esportiu adreçat a nens i joves amb problemes. Ja siguin de conducta o d’addiccions.
A través del triatló o del waterpolo, i sota la conducció de monitors formats en base al model d’aprenentatge PRPS (Programa de Responsabilitat Personal i Social); els usuaris aprenen valors com el respecte, l’ajuda o el lideratge, que després poden traslladar a tots els àmbits de la seva vida quotidiana. La Fundació Creu Groga també ofereix formació a d’altres monitors i entrenadors i, de cara al setembre, té en previsió desenvolupar un pla dissenyat especialment per combatre el bullying a les escoles.
La directora mèdica de la Fundació, Ester Corrales, ha parlat del Pla “Aprenem esportivament” que s’està desenvolupant a través del Club Esportiu Creu Groga. “Busquem nens que tenen alguna problemàtica social o familiar, consum puntual o habitual d’accions, o problemes de salut mental. En aquest cas, preferim que entrin al club amb els nostres professionals fer aquest treball a través del waterpolo i la triatló”, ha assenyalat.
En paral·lel, aquest estiu han estat col·laborant amb el Centre Obert i els seus usuaris, que han pogut participar en un campus en què s’ha treballat en base a aquest model d’aprenentatge de valors. Aquesta acció entraria dins el Pla Joves, que aborda les situacions de risc d’exclusió.
La directora mèdica de la Fundació ha assegurat que el projecte està donant fruits i s’aprecien canvis de conducta entre els infants i joves abans del que s’esperava. “Sabem que per tenir un bon resultat han de passar entre un i dos anys, però els estem veient des del segon o tercer mes. Quan parlem de l’esforç, ells mateixos sovint són crítics i ens diuen si ho han fet o no, i el perquè”, ha dit Corrales.
Els projectes estan oberts al conjunt de la ciutadania. Per a més informació o per participar-hi, només cal adreçar-se als seus professionals a través de les vies de contacte que s’indiquen al web fundaciocreugroga.com.
La previsió és que de cara al mes de setembre es comenci a desenvolupar la quarta pota del treball de la Fundació, que està adreçat a escoles i instituts. En aquest cas, s’ha dissenyat un pla de prevenció i tractament de les situacions d’assetjament en l’àmbit escolar i d’addiccions.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Ester Corrales, directora mèdica de la Fundació Creu Groga.