Franch: “Estem preparats per si ve una quarta onada, que ens afecti el mínim possible”

El Dr. Franch durant l'homenatge a les víctimes de la Covid.

El 16 de març va ser la data en què van ingressar els dos primers pacients positius per Covid a l’Hospital de Calella. Des d’aleshores i fins a 16 de març del 2021, 735 persones han estat ingressades al Sant Jaume pel coronavirus. L’escenari actual, però, és ben diferent del d’ara fa un any, sobretot pel coneixement que s’ha adquirit. Ho ha reconegut el mateix director gerent de la Corporació, el doctor Lluís Franch, qui ha admès que la pandèmia els va agafar amb el peu canviat i sense estar prou preparats, en un moment on no tenien equips de protecció i on es prenien decisions des del desconeixement. Ara 365 dies després, diu que comencen a veure la llum, amb el convenciment que la vacuna serà el final de la pandèmia, però demana seny i responsabilitat individual a la població fins a aconseguir la desitjada immunitat de grup.

Un any després dels primers casos detectats a l’Alt Maresme, el gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Lluís Franch ha passat pel programa La Ciutat per fer balanç d’un dels episodis més durs que ha viscut al capdavant del càrrec. Franch ha reconegut el cansament i la càrrega emocional que arrosseguen tots els professionals, però assegura que la pandèmia també els ha fet aflorar coses positives; com l’allau de solidaritat que van rebre de la població en els moments més durs o el gran equip que han format per fer front comú a la pandèmia.

Per un costat hem viscut moments de por incertesa i és el que ha provocat més dificultats en el conjunt dels professionals. I per altra banda, també n’extraiem coses positives com que la majoria de gent ha donat el millor de si, hem potenciat el treball en equip i hem après coses que ens han servit per a les següents onades.

Malgrat reconèixer que en la primera onada va ser de les més dures pel desconeixement, el moment de màxima ocupació de llits als centres de la Corporació es va produir durant la tercera onada, l’1 de febrer quan es va arribar als 117 pacients hospitalitzats. Llavors, però, diu Franch, el centre no va patir tanta saturació gràcies a l’experiència acumulada i van poder seguir atenent una part de l’activitat no Covid. De fet, assegura que després de cada onada han après més i ho exemplifica dient que “si ve una quarta, la reducció de l’activitat als centres de la Corporació serà mínima“.

Les dades han anat baixant en les darreres setmanes i això ha permès una flexibilització de les restriccions. Però no és menys cert que en el moment que s’han relaxat mesures automàticament les dades de contagi han tornat a pujar. El risc que això esdevingui en una altra onada existeix. Ens hem preparat perquè si en un moment donat tornem a tenir 50-60 casos Covid, ens afecti el mínim possible, que no vol dir zero.

I respecte a la vacuna, Franch ha admès que és l’única solució que permetrà posar fi a la pandèmia. Diu que és segura i que no s’ha de tenir por malgrat els darrers episodis viscuts amb el vaccí d’Astrazenca.

És segura, no s’ha de tenir por. Que sigui segura vol dir que cap dels 7,5 milions de catalans tindrà efectes secundaris? No, no vol dir això. En medicina no existeix el risc 0. Ara bé, serà una proporció petita i no seran coses degudes a la vacuna, sinó que coincidiran. Com que vacunem a tothom la gent segueix tenint les mateixes malalties que si no vacunéssim.

Segons les provisions de Salut, el doctor Franch espera que al mes de juny ja hi hagi una bona part de la població vacunada. Pel que fa als professionals de la Corporació, el 62% de la plantilla ja està immunitzada. 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.