Foto-Film Calella concedeix els Trofeu Torretes de fotografia i curtmetratges
El fotògraf basc Francisco Osuna i el curtmetratge “La paciencia del agua”, del realitzador català Guillem Almirall, són els flamants guanyadors dels premis d’honor del Festimatge, que es van entregar dissabte a la nit com a cloenda del certamen. El Premi Ciutat de Calella, al millor treball audiovisual d’un calellenc o que tracti sobre la ciutat, ha estat per als joves Roc Llahuet, Miki Gual i Marc Vilalta, creadors de “Disconnecting people”. En la categoria de fotografia sobre tradicions catalanes, temàtica que s’ha estrenat dins el palmarès d’enguany, la medalla d’or concedida per la Federació Catalana de Fotografia ha estat per al calellenc Josep Maria Colomer.
Els dos guardonats amb el Premi d’Honor del Festimatge 2017 han parlat a Ràdio Calella TV dels treballs presentats al certamen calellenc.
Francisco Osuna es considera un fotògraf de paisatges però curiosament va decidir presentar-se a la convocatòria amb una col·lecció d’instantànies en monocrom representatives de les seves diferents facetes artístiques. “He volgut presentar una mica tot el que faig: retrats, paisatges, bodegons, fotografia creativa i nocturna… Al final es tracta d’això perquè la fotografia és molt àmplia”, exposava Osuna.
Amb la col·lecció titulada Días de lluvia, Osuna ha obtingut el màxim guardó que concedeix el festival de la imatge de Calella, entre els més de 350 fotògrafs participants. Ha viscut l’experiència de recollir el Premi d’Honor en un cap de setmana de Sant Jordi que, deia, no oblidarà mai. “Guanyar el Torretes, amb el prestigi que té a Espanya, és tot un honor i no m’ho esperava per res. A més, és un somni haver vingut a Calella i més en un Sant Jordi, que segur serà un dia inoblidable”, va exclamar.
La paciéncia del agua és el curtmetratge que s’ha imposat en la principal categoria del certamen calellenc. És un treball que entrava en la categoria d’Experimental Animació, realitzat pel barceloní Guillem Almirall i que explica una història madurada i realitzada dins del Màster de Direcció de l’Escola de Cinema de Barcelona.
“És un curt que barreja ficció i documental, que tracta sobre un home que passeja per Barcelona amb un cubell d’aigua. De fet, és una fàbula sobre el personatge i com s’enfronta al patiment de les persones que l’envolten i com fa un procés de retorn a la naturalesa que li suposa un renaixement espiritual”, va explicar Almirall.
Emocionat pel reconeixement rebut de mans de Foto-Film Calella, Almirall va parlar de la seva obsessió per impregnar de realitat la història d’un curt que, finalment, va interpretar un home que havia atès la Fundació Arrels, dedicada a les persones sense llar de Barcelona. “A la Fundació Arrels vam conèixer el Jesús, que és una persona que va viure al carrer i en va sortir, i la seva experiència s’expressa molt bé amb el seu rostre i la seva mirada, la qual cosa era fonamental per explicar la història. No tracta sobre els sense sostre, però sí de persones que passen una situació difícil”, puntualitzava el realitzador barceloní.
Foto-Film Calella va rebre 681 curtmetratges en la convocatòria del Festimatge 2017. Els guardonats amb el Premi d’Honor del Trofeu Torretes van rebre una reproducció de les torres de guaita representatives de la ciutat i 1.000 euros en metàl·lic.