Farout, el nou planeta “nan” del sistema solar
Un grup d’investigadors nord-americans han descobert un nou petit planeta dins el sistema solar. És l’objecte més llunyà que es coneix i està a una distància 3 vegades i mitja més gran que la que separa el Sol de Plutó. Se l’ha anomenat Farout, que en anglès s’assimila a l’expressió “genial” o “fantàstic”. El president del Grup d’Astronomia de Calella, Joan Palau, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que s’esperen més troballes com aquesta a la regió de l’espai. Entre elles, la de l’anomenat Planeta X.
Joan Palau ha explicat que l’existència d’aquest objecte confirmaria que hi ha un patró de distàncies entre els planetes del sistema solar. Aquesta és una de les fites que persegueix l’equip d’investigadors de la Universitat del Nord d’Arizona que ha descobert Farout.
Es van adonar que els planetes grans seguien una relació amb aquesta unitat astronòmica. Per exemple, Júpiter està a 5 unitats astronòmiques, Saturn a 10, llavors ve Urà, a 20, i Neptú, a 30. Si segueix la correlació hem de buscar un objecte a 40 i van trobar Plató. Però creuen que hi ha d’haver alguna cosa més, i això és el que estan buscant.
Farout està a la categoria de planetes nans del sistema solar. El primer és Plutó, i tots ells comparteixen característiques comunes: són cossos rocosos i gelats.
Aquest nou objecte està a una distància de 120 unitats astronòmiques.
Farout està a 120 unitats astronòmiques de distància. Aquesta és la unitat de mesura dins del sistema solar, que pren la distància entre la Terra i el Sol (…) La sonda Voyager 1 està a 145 unitats astronòmiques i, per tant, molt més lluny que el planeta nan que s’acaba de descobrir.
Es trigarà anys a determinar l’òrbita que ressegueix Farout al voltant del Sol, però es calcula que triga més de mil anys a completar una volta sencera.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Joan Palau, del Grup d’Astronomia de Calella.