Famílies benestants que passaven els estius a Calella
Des d’aquest divendres i fins el proper 11 de desembre la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell acollirà l’exposició ‘’Estiueig de proximitat, 1850-1950’’, una mostra itinerant que vol ajudar a mirar i repensar d’una altra manera el paisatge de l’entorn actual de la nostra ciutat.
I es que a Calella, com a molts pobles de la costa, hi havia una colònia d’estiuejants benestants que recomanats pel seu metge de confiança, passaven els mesos més calorosos de l’any fent banys de mar, practicant determinats esports, fent excursions o organitzant berenars a les tardes. Mª Lluïsa Fernández és la directora del Museu Arxiu Municipal.
Aquest exposició ens mostra com era aquest primer estiueig. Un estiueig antecessor del turisme actual de caràcter elitista, que estava molt relacionat amb la salut. Es tractava d’anar a prendre les aigües, de canviar d’aires, de prendre banys. Eren unes practiques que estaven recomanades pels metges. Aquest estiueig només se’l podien permetre els que formaven part de la burgesia i de les classes mitjanes emergents, que aprofitaven els estius per relacionar-se entre ells ja fos practicant determinats esports, organitzant excursions o berenars per les tardes.
Les imatges que es veuran provenen del fons històric de l’Arxiu Històric Municipal que es troben conservades, però també de l’arxiu de particulars que han cedit fotografies i documents audiovisuals. Fernández ha volgut agrair la generositat de tots els particulars que han aportat documentació.
Donar les gràcies a Ignasi de Quadras, Isabel i Adela Boix, Josep Mª Colomer i Josep Llobet. Montserrat Millàs, Mª Assumpció Ferran i Angelita Tió. Amb aquestes imatges i documents audiovisuals que podrem veure en aquesta exposició veurem com era aquesta vida social dels estiueigs.
L’exposició “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, l’organitza la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calella. L’horari de visita serà de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i de dimarts a dissabte de 18.00 a 21.00 h. Diumenges i festius d’11.00 a 14.00 h. L’entrada és gratuïta.