Esquerra reclama unitat dels partits per resoldre l’infrafinançament dels municipis turístics
Esquerra ha tirat endavant i ha aconseguit que s’aprovi una iniciativa a les Corts espanyoles per modificar els criteris legals perquè les poblacions amb una forta activitat turística puguin tenir accés a recursos de finançament addicionals. Segons la proposta dels republicans, passaria per rebaixar el llindar mínim poblacional que ara és de 20.000 habitants –Calella en té 19.000– o per atorgar-ho a les ciutats que tenen un nombre de places hoteleres superior al 50% de les persones empadronades. La secció local del partit republicà crida a la resta de formacions polítiques municipals perquè els seus a Madrid es comprometin amb la reforma de la Llei d’Hisendes Locals que donaria cobertura a Calella.
Calella té poc més de 19.000 habitants, un miler per sota del llindar fixat per tenir la consideració de municipi turístic. No obstant això, i segons l’Idescat, estacionalment durant els mesos d’estiu, la xifra consolidada ronda els 25.000 habitants.
Esquerra ha aconseguit que les Corts espanyoles aprovin una proposició per modificar els criteris de la Llei d’Hisendes locals que permetrien a Calella accedir a recursos de finançament addicionals per reforçar serveis temporalment molt tensionats com a conseqüència de l’activitat turística. Xavier Ponsdomènech crida als partits polítics locals a fer força perquè els seus a Madrid es comprometin a fer efectiva la reforma.
Un proposició no de Llei a Madrid equival a una moció a l’ajuntament, i no totes s’acaben executant. Ara que s’ha aprovat cal que els partits s’ho creguin i ho tirin endavant. Per tant, des de Calella cridem a la resta de partits municipals perquè facin força amb els seus col·legues a Madrid.
La proposta d’Esquerra planteja que s’incorporin dues opcions per tenir la consideració de municipi turístic: rebaixar a 10.000 habitants el llindar mínim de població o que ho puguin sol·licitar aquelles ciutats que tenen una oferta de places hoteleres que supera el 50% de la població empadronada.
Aquest va ser un dels temes que els representants de la secció local van compartir en una recent trobada entre la directora general de Turisme, Marta Domènech, i els representants de l’ATC i del Gremi d’Hostaleria del Maresme. Segons Ponsdomènech, el sector té bones sensacions de cara a aquesta temporada després dels resultats de la Setmana Santa.
Es van plantejar diverses idees per tal d’ajudar l’empresariat turístic en un context d’incertesa per la guerra a Europa i la inflació dels preus.
Es va parlar d’intentar buscar ajuts directes per al sector o fomentar iniciatives promocionals com la que es va tirar endavant per captar turisme de “quilòmetre 0”, que va funcionar molt bé a nivell nacional; o bé generar incentius directes per al client final.
El líder d’Esquerra conclou que la reunió va ser profitosa i avança que seguirà els contactes amb els representants del sector local. Ponsdomènech explica que s’ha interessat per les accions que es realitzen a partir dels ingressos de la taxa turística.
Des de la secció local hem demanat al Govern que envii el detall dels ingressos per la taxa turística dels darrers anys i com s’han invertit. És un tema recurrent en les trobades amb l’ATC. Nosaltres apostem perquè el 50% que la Generalitat retorna a la ciutat es dediqui a fer projectes d’acord amb l’ATC, que en definitiva és qui la recapta.
L’anomenada taxa turística és un impost que paguen establiments i clients, i que es reparteixen a parts iguals entre la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments. Els diners s’han de reinvertir íntegrament en l’activitat.