Esquerra no renuncia al projecte de l’Hotel Corona i n’assegura la viabilitat econòmica
Esquerra va aprofitar la negociació del pressupost del 2020 per posar damunt la taula el projecte d’adquisició de l’antic Hotel Corona per on obrir un nou accés a la façana litoral. El portaveu dels republicans, Xavier Ponsdomènech, ha explicat que la seva petició d’encarregar un estudi de viabilitat econòmica va rebre l’“ok” inicial del Govern Municipal però que finalment va caure per la falta d’acord, com va passar amb d’altres projectes que havien defensat. Amb tot, Ponsdomènech fa una valoració en positiu del procés negociador perquè s’ha confirmat que les relacions amb Junts per Calella s’han reconduït i això els esperona a seguir mantenint una actitud sempre propositiva.
Obrir Calella al mar va ser un dels objectius que Esquerra va fixar-se durant la campanya electoral i el projecte de l’Hotel Corona n’era l’emblema. Els republicans insisteixen en els beneficis que tindria per la ciutat l’adquisició d’aquest solar, al costat de la plaça Vicens Ferrer, i asseguren que econòmicament és viable i que hi ha fórmules per afrontar la inversió. Ponsdomènech ha revelat que fins i tot l’equip de Govern ho havia explorat.
A l’estudi de viabilitat sobre el Corona ens posen d’acord (…) L’equip de govern ja ho havia explorat diverses vegades (…) Ara és propietat dels bancs i hem de negociar que ens baixin el preu perquè els últims números no concorden amb els que teníem, que era de 2 milions d’euros. En funció del que hi volguem fer, es pot trobar el retorn per anar pagant aquest preu.
El seu “no” als pressupostos per la decisió del Govern de mantenir la contractació dels dos càrrecs de confiança va acabar amb la possibilitat d’aprofundir en l’estudi del projecte, com també va ser el cas del perllongament de la zona peatonal del carrer Sant Joan fins arribar a la carretera. Els republicans també en van fer bandera.
Jo crec que els va agradar el projecte perquè van iniciar tràmits amb Carreteres pel tancament del carrer Sant Joan, que obliga a trobar un accés nou a l’aparcament, preveient que es poden perdre 2 o 3 places màxim, és un mal menor. A més, vestiria molt més tot l’entorn, perquè ara queda a l’altre cantó i separat, i donaria un altre centre de referència a Calella.
Pels republicans, facilitar l’accés a peu al Mercat Municipal sumaria a l’hora de revitalitzar l’activitat dins l’equipament comercial. Comparteixen que la situació actual els preocupa però que “no es pot llançar la tovallola” i cal emmirallar-se en el model d’altres mercats d’èxit, com el d’Arenys de Mar.
A diferència d’aquests dos projectes, el Govern de Junts per Calella i el PSC sí ha inclòs en el programa d’inversions del 2020 la reforma de la plaça de l’Estació, a la que s’hi destina una partida de 90.000 euros. Esquerra se’n sent corresponsable perquè va defensar una moció al ple en què es demanava una reordenació de l’espai que, al seu criteri, passa per donar prioritat als vianants. Els detalls del projecte encara no es coneixen -tal com va exposar l’alcaldessa-, però Ponsdomènech opina que s’ha de reduir la superfície ocupada pels taxis per aconseguir un entorn més agradable.
Ara hi ha moltes places de taxis, n’hi ha masses per l’espai que és. És una de les principals entrades de Calella, més de 2 milions de persones hi passen cada any, i creiem que ocupen massa espai i no haria de ser així. S’haurien de prioritzar els vianants.
El portaveu d’Esquerra i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Calella coincideix amb l’alcaldessa en què les relacions amb Junts per Calella han millorat en els últims mesos, i ho celebra. Ponsdomènech assegura que la política, com l’entenen ells, és diàleg i acord, i que aquesta premissa regirà la seva acció, mantenint el caràcter propositiu que han demostrat per l’aprovació de les ordenances i el pressupost. Això sense descuidar la seva obligació de fiscalitzar el Govern.
Estem en el camí de ser propositius però alhora s’ha de fiscalitzar la feina del govern, que és el que li toca a l’oposició (…) El to ha canviat, s’han generat noves sinergies a l’hora de negociar (…) Ells reconeixen que s’han millorat les relacions però espero que encara siguin millors.
I també ha opinat sobre la relació entre el Govern i un altre partit de l’oposició, en aquest cas Cs. Diu Ponsdomènech que no pot afirmar ni tampoc negar que entre ells hi hagi un pacte, però que els fets, els gestos de cadascun d’ells, generen molts interrogants.
Jo em remeto als fets. Per què els consellers de JxCalella van permetre que Gomis fos vicepresident de Gestvia? Què hi ha al darrera? No ho sabem, però això és un fet (…) Si portes al programa electoral una platja de gossos i arriba al ple de manera oberta, i t’hi poses de cul, què hi ha aquí?
En un altre ordre de qüestions, Ponsdomènech s’ha referit a l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Admet que des del món independentista pot haver resultat difícil d’entendre però que no dubta que és positiu, tenint en compte que l’alternativa seria una coalició amb PP o Cs. El portaveu dels republicans, que durant molts anys va liderar l’ANC a Calella, ha assegurat que l’abstenció dels 10 diputats d’ERC al Congrés ha d’aplanar el camí perquè se celebri el referèndum.
A canvi de res no. Ja es va dir que d’aquí quinze dies, ara potser menys, hi haurà una taula de negociació dins la qual es facin públics els acords, i un dels més importants serà la consulta, el referèndum. Passa per aquí. Com a Xavier Ponsdomènech no em puc imaginar altra cosa que es negociï el referèndum.
Xavier Ponsdomènech fa una lectura ben diferent de l’acord de Govern entre Junts per Calella i el PSC. “No m’agrada gens”, ha conclòs.