Eslovàquia, Turquia i Argentina mostraran el seu folklore a Calella

Imatge d'arxiu

Calella serà novament la seu de les Jornades Internacional Folklòriques de Catalunya, aquest pròxim mes de setembre. Un festival organitzat per Adifolk i que té per objectiu la cohesió entre els pobles del món mitjançant una de les expressions més representatives de la cultural popular, la dansa. En aquesta edició número 52, el fet internacional arribarà de la mà de tres grups d’Eslovàquia, Turquia i Argentina; la catalana, per part de l’esbart Som Riu d’Or, de Sant Fruitós del Bages, i la cobla Lluïsos, de Taradell, la més antiga del país. La Colla de Geganters i Grallers de Calella seran els representants locals i participaran en alguns dels actes previstos durant els deu dies de festival.

De l’1 al 10 de setembre es desplegarà la programació de les 51es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF), organitzades per l’Associació per a la Difusió del Folklore de Catalunya (Adifolk) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions i una vintena de poblacions del país, on es realitzaran les activitats previstes. Entre elles, Calella, que torna a ser-ne la seu i acollirà l’espectacle inaugural – al Passeig Manuel Puigvert, l’1 de setembre – a més mostres de ball, concerts, un mercat de folklore, tallers i cercaviles. Enguany, els conjunts convidats i que formaran la representació internacional són el Folklore Ensemble Orgonina d’Eslovàquia, el grup de dansa folklòrica Tubil de Turquia, i la Compañía Folklórica Danzantes d’Argentina.

“Podrem veure actuacions totalment diferents perquè el folklore de cada país és singular, que és el que valorem. Són grups professionals, integrats per ballarins i músics, una quarantena de components per exemple en el cas de Turquia i Argentina. Esperem que durant tota la setmana puguin oferir les actuacions de lluïment, però no només això, sinó després els tallers i les mostres més monogràfiques perquè el públic de Calella gaudeixi d’aquesta nova edició”, ha explicat el president d’Adifolk, Ivan Besora, en declaracions a Ràdio Calella TV.

La representació catalana anirà a càrrec de l’esbart Som Riu d’Or, de Sant Fruitós del Bages, i la cobla Lluïsos, de Taradell, la més antiga del país. La Colla de Geganters i Grallers de Calella seran els representants locals i participaran en les cercaviles i concerts previstos durant els deu dies de festival. Consulteu la programació al detall clicant aquí.

Des de l’organització, s’anima al públic calellenc a seguir les activitats de les JIF 2023.

Animem a omplir el Passeig Manuel Puigvert pel dia de la inauguració i cada dia, la Plaça de l’Església, que hi hagi caliu i els grups se sentin acollits. Tenim públic fidel que ens acompanya no només a Calella, que és la seu, sinó a les poblacions catalanes que visitaran: un total de 20 de les quatre demarcacions.

Les 51es JIF s’inauguraran a Calella i els grups participaran mostraran els seu folklore en una vintena de poblacions catalanes com Taradell, l’Hospitalet de Llobregat, les Borges Blanques, Arenys de Mar, Montblanc, Matadepera o Barcelona, entre d’altres.

Adifolk, que forma part del Comitè Internacional d’Organitzadores de Festivals Folklòrics (CIOFF), també actua d’embaixador de la cultura popular catalana arreu del món. Ho fa a través de l’Aplec Internacional, amb 36 edicions a l’esquena. “Cada any portem al voltant de 500 o 600 actuants de tots els àmbits de la cultura popular catalana arreu d’Europa i del món, en un aplec internacional que exporta la cultura catalana a l’exterior i, a la vegada, donar a conèixer Catalunya, la gastronomia, el turisme… Aquest 2023 s’ha celebrat a Àustria, el passat mes de juny”, ha explicat Besora.

El primer Aplec Internacional es va celebrar l’any 1988 a Amsterdam i al llarg de la seva història ha arribat a la major part d’Europa i també ha creuat l’Atlàntic: l’any 2018, la cultura popular catalana va exhibir-se a Washington, la capital dels EUA.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.