Es necessiten 40 persones mentores per acompanyar joves tutelats i extutelats

L’entitat Punt de Referència a través del Consell Comarcal del Maresme fa una crida a trobar persones mentores que vulguin acompanyar jovent tutelat i extutelat del Maresme en el seu procés d’emancipació. Joves en situació de pobresa greu, de maltractament o migració, que han viscut gran part de la seva infància en un centre de menors. Cal recordar que el recurs de tutela al nostre país desapareix que aquest jovent arriba als 18 anys.

Marina Montoya, és cap d’àmbit de mentoria social de l’entitat Punt de Referència.

La realitat és que hi ha força jovent tutelat i extutelat que es troba residint en recursos d’habitatges per a joves que no tenen referents al territori. Aquests joves es troben en una situació de solitud no desitjada i, per tant, amb molta necessitat de poder-se vincular amb persones adultes del territori per poder establir suport i confiança per poder construir els seus itineraris de futur.

Molts d’aquests joves han fet un trajecte migratori no acompanyat i en molts casos han superat la majoria d’edat. L’entitat Punt de Referència els dona suport des dels 16 fins als 23 anys perquè considera que és quan més ajuda necessiten per tal de poder-se integrar en la societat, estudiar i trobar una feina que els ajudi a tirar endavant. El programa de mentoria té una durada de 9 mesos i la dedicació és d’una hora setmanal. Tot el voluntariat rep una formació prèvia.

Abans de començar amb aquest acompanyament hi ha tota una fase de formació a les persones voluntàries que és molt important. Poder explicar en què consisteix la mentoria i parlar de casos pràctics. És una formació molt vivencial. A partir d’aquí es realitza l’assignació que es tracta d’un acompanyament de 9 mesos un cop a la setmana amb el noi o la noia. Durant tot el procés hi ha el seguiment de la persona tècnica.

Després de la formació arriba la primera presa de contacte. Una primera vegada que serveix per apropar-se i establir un vincle de confiança.

Les primeres vegades serviran per apropar-se i establir un vincle de confiança. Hi ha molt jovent que té molt interès a conèixer el territori, practicar la llengua; el suport li va molt bé per si està buscant feina preparar una entrevista de treball, saber a quins llocs pot anar a buscar feina. I si està en un moment d’itinerari formatiu, pensar en opcions del que li agradaria estudiar i com poder fer-ho.

Si us voleu sumar a aquest programa d’acompanyament, demà dimecres al Cafè del Mar de Mataró del carrer Santa Rita, a les 18.30 h, es farà una reunió informativa on persones que han exercit la mentoria explicaran les seves experiències. Podeu enviar un correu a voluntariat@puntdereferencia.org per fer saber que hi assistireu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.