Es llença molt menjar a les cuines de menjadors escolars i restaurants?
A Catalunya es fa malbé el 7% del menjar que es compra. A parts iguals, a les llars i a les empreses que es dediquen a cuinar els aliments, ja sigui de càtering com de restauració. Per a elles va adreçada una de les accions del Pla de Prevenció de Residus que està desplegant Maresme Circular. Es tracta d’un manual-guia per evitar el malbarament alimentari, que recull una sèrie de consells per fer una bona gestió de tots els productes i evitar que caduquin o es passin i s’hagin d’acabar llençant a la brossa.
El manual es començarà a difondre a través de sessions informatives i divulgatives a bars i restaurants i empreses encarregades de menjadors escolars que treballen a la comarca. En breu, estarà a disposició en línia perquè tothom la pugui consultar. És un manual que ha elaborat la Fundació Rezero, una entitat sense ànim de lucre especialitzada en iniciatives de consum responsable i prevenció de residus. Laia Carulla és la directora de projectes i n’ha parlat en declaracions a Ràdio Calella TV.
Per fer un bon control del magatzem, tot el que entra i el que surt, per evitar que caduquin els aliments o es facin malbé abans de cuinar-los. Això és una part més operativa però també n’hi ha una altra sobre les pràctiques a la cuina, fent receptes d’aprofitament, que tindria una vessant més creatives. Llavors, hi hauria tot l’apartat del servei a la sala.
Des de Maresme Circular s’ha contactat amb el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró per fer encara més difusió de la guia, que es podrà consultar a la pàgina web del Consorci de Residus del Maresme.
La setmana passada es va dur a terme a Calella una altra iniciativa dirigida a reduir el malbarament alimentari, en aquest cas adreçada a la ciutadania.
L’interessant dels tallers de cuina d’aprofitament són els consells que dona la cuinera i es poden replicar en d’altres receptes. I sobretot, posar en valor els aliments, prevenir els residus i posar en valor la cistella de la compra.
Al marge de la reducció de residus, les iniciatives d’aprofitament alimentari tenen també impacte en les economies domèstiques, sobretot amb l’actual nivell d’inflació i l’escalada de preus del cistell de la compra.