Entra en funcionament l’estació meteorològica de Calella
Calella ja disposa d’una estació meteorològica. Impulsada pel Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Calella, l’aparell facilita dades actualitzades de temperatura, humitat, pluja, velocitat i direcció del vent, la radiació solar neta, la radiació ultraviolada i la pressió atmosfèrica. Una estació completament automatitzada situada al nord del Far i que permetrà seguir l’evolució i fer una predicció més acurada amb dades a temps real del territori. Unes dades que estaran actualitzades i es podran consultar al web Meteomar. Amb aquesta ja són 16 les estacions meteorològiques amb les que compta el servei Meteomar del Consell Comarcal.
La instal·lació té 10 metres d’alçària per poder prendre la mesura oficial de la velocitat del vent. L’emplaçament escollit ha estat al costat del Far de Calella, una ubicació idònia per la seva situació geogràfica segons ha apuntat el meteoròleg del Consell Comarcal, Quim Serra.
Tot depèn del tipus d’estació meteorològica. En aquest cas ens anava bé que tingués una certa alçada perquè mesura molts paràmetres. És important tenir una situació elevada, però tampoc molt. Si la poséssim dalt de tot del Montnegre, no serien ben bé dades representatives del municipi.
Segons el meteoròleg Quim Serra, les dades recollides en aquesta estació serviran per seguir lluitant contra els efectes del canvi climàtic, en un territori, diu, d’alta vulnerabilitat. A més, també ha de servir de cara possibles reclamacions a asseguradores en cas de desastres meteorològics. De fet, apunta Serra, que en el darrer esclafit que va patir la ciutat de Calella el juliol del 2020, no es van poder presentar reclamacions perquè no es disposava de dades.
Aquesta estació servirà per poder certificats que diguin i certifiquin condicions meteorològiques adverses. Precisament el juliol passat aquí Calella es va produir un esclafit del qual no vam poder tenir dades i persones no van poder cobrar de l’assegurança. També ens ha de servir per fer un seguiment de situacions meteorològiques de risc.
Segons Serra, l’anàlisi dels episodis viscuts en els darrers anys, corrobora que el territori haurà d’estar preparat per gestionar episodis de pluges torrencials, onades de calor i activar mecanismes de protecció de les persones i els béns.
Les dades es podran consultar al web Meteomar cada dia, estaran actualitzades cada cinc minuts i es podran comparar amb la resta d’estacions de la xarxa que hi ha al Maresme. La comarca ja compta amb 16 estacions; a Tiana, El Masnou, Premià de Dalt, Vilassar de Mar, Mataró EDAR, Mataró Centre, Dosrius (Can Massuet), Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Munt (Collsacreu), Arenys de Mar, Calella, Montnegre (Sant Iscle de Valallta), Hortsavinyà (Tordera), Pineda de Mar, Palafolls i Tordera Centre.
Calella comptarà amb la cessió de l’espai pels propers 30 anys. El cost i el manteniment és de 1.810 euros l’any i l’assumeix íntegrament el Consell Comarcal del Maresme.