En què consisteix l’assaig clínic que Oriol Mitjà està provant amb avis d’Arenys de Munt?

Els principals equips d’investigació del país s’han abocat a l’estudi de la COVID-19, un virus fins ara desconegut amb una capacitat de contagi altíssima i que provoca greus afectacions de salut en les persones. A banda de l’estudi que ha endagat Bonaventura Clotet per aconseguir una vacuna; hi ha també l’assaig clínic que impulsa l’arenyenc Oriol Mitjà, que vol provar l’eficàcia d’un medicament utilitzat per al tractament de la malària per reduir la transmissió del virus entre persones que han tingut contacte. Ha començat a aplicar-lo en una residència d’avis d’Arenys de Munt,i ha d’arribar a una mostra de 3.000 persones. Es calcula que en dues setmanes es podríen tenir els primers resultats.

L’investigador de la unitat Sida de Can Ruti, Josep Llibre, ha explicat a Ràdio Calella TV en què consisteix aquest assaig clínic.

És un estudi que s’ha posat com a objectiu els contactes entre gent infectada de la COVID-19,d donar una estratègia preventiva hidroxiclorotina, que és un medicament per al tractament de malalties reumàtiques i la malària. Estan investigant tota la gent que son contactes familiars, n’han de reunir 3.000 –en porten més de 1.000-, comparen el placebo amb el medicament, i veuran si els contactes tractats amb el fàrmac l’agafen menys i, per tant, pot tenir un caràcter preventiu.

Aquest estudi avança en paral·lel al que ha impulsat Bonaventura Clotet per trobar una vacuna. Molt present en els mitjans aquests dies perquè s’està fent una campanya per recaptar fons per finançar la investigació que porta per lema #yomecorono. Diu Llibre que hi ha una veritable competició internacional per fer-se amb l’antídot contra el coronavirus, i que els millors posicionats són els xinesos.

Adverteix però que els resultats són a molt més llarg termini però segurament amb un espectre de cobertura més ampli.

Teòricament hauriem d’aconseguir dissenyar una vacuna, però primer s’ha de provar que siguin segures, després que produeixin anticossos protectors i finalment s’ha de demostrar que són eficaces. Per l’actual epidèmia no serviran, potser sí per a les properes, però per aquesta no.

Com el 85% dels professionals de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, també l’investigador Josep Llibre ha deixat la seva feina habitual per dedicar-se a l’atenció dels pacients de coronavirus. Reconeix que mai en la seva trajectòria havia vist una malaltia amb aquest grau d’incidència a nivell planetari.

Creu que a Catalunya, si no s’hi ha arribat, s’està a punt d’assolir la punta epidèmica, però que el perill continuarà sent la saturació de les UCIs. En aquest sentit, critica les paraules de la consellera Vergés que ho negava.

Resulta cínic sentir a la Consellera dient que les UCIs no ha arribat al seu límit, perquè el límit el van superar fa dos o tres setmanes. la gent està treballant en torns salvatges i no aguantaran molt més. aquí a Can Ruti hem obert noves àrees d’UCI a tots els espais que ho permeten, fins i tot a la biblioteca, on hi ha 18 llits d’UCI.

Pel doctor Josep Llibre, hi ha hagut una mala gestió de la crisi del coronavirus perquè s’ha deixat en mans de polítics i no de professionals tècnics. També qualifica d’error la decisió del govern espanyol de centralitzar la distribució dels recursos sanitaris.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al doctor Josep Llibre:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.