Els treballadors d’Urbaser registraran avui la petició de vaga indefinida
El conflicte laboral a Urbaser-Arca del Maresme, l’empresa concessionària del servei municipal de neteja i recollida selectiva de la brossa, aproxima Calella a un escenari de vaga indefinida en plena temporada d’estiu. Ahir dilluns hi va haver la tercera de les reunions previstes en l’última setmana per intentar arribar a un acord que evités la paralització d’un servei essencial i especialment sensible en una població turística; però va acabar certificant que les parts continuen molt allunyades. Els treballadors acusen l’empresa de bloquejar la negociació i mantenir-se en unes condicions de treball que titllen d’insostenibles, sobretot en l’aspecte econòmic. “Hem dit prou”, ha exclamat el portaveu del comitè d’empresa, Santi Pons, aquest matí en una entrevista a LA CIUTAT. Avui registraran la petició de vaga al Departament de Treball, però s’obre encara una última oportunitat per frenar-la, i per això han fet una crida a les parts – incloent-hi l’Ajuntament de Calella –.
El portaveu del comitè d’empresa d’Urbaser-Arca del Maresme, Santi Pons, ha confirmat aquest matí a LA CIUTAT que avui es formalitzarà la petició de vaga al Departament de Treball. Preveuen una aturada indefinida a partir de l’1 de juliol, després del fracàs de l’última tanda de negociacions, aquesta última setmana. La plantilla en responsabilitza l’empresa per la seva posició – diuen – immobilista.
Vam trobar la negativa de l’empresa, sobretot en l’aspecte econòmic que és on més pressionem. Davant el bloqueig, els treballadors vam signar la petició de vaga per registrar-la avui al Departament de Treball, obrint-se ara un període de 10 dies per negociar i arribar a un acord amb la seva mediació. Tinc l’esperança i la voluntat d’arreglar-ho abans que arribi l’1 de juliol.
Segons ha explicat el portaveu del comitè d’empresa, la plantilla va anar a la taula de negociació amb Urbaser-Arca del Maresme amb dues propostes d’acord que suposaven una clara rebaixa de les seves pretensions inicials. Aquestes se centren, bàsicament, en una actualització salarial conforme a l’IPC dels últims anys – se’ls han aplicat augments per sota de l’índex de referència i assenyalen una important pèrdua de poder adquisitiu – i noves condicions laborals implantant el sistema 6-3 de jornada setmanal. Cap d’elles va ser escoltada per part de la concessionària.
Santi Pons defensa que els treballadors sí han demostrat voluntat d’entesa, a diferència de l’empresa que es manté enrocada en la seva posició. Lamenta que això els deixa “entre l’espasa i la paret”:
Els treballadors no volen anar a la vaga, però estem entre l’espasa i la paret, i ara estem més units que mai per tirar endavant les nostres reivindicacions. Portem 9 anys patint una situació insostenible i hem dit prou.
La plantilla continua apel·lant a la intervenció de l’Ajuntament de Calella, malgrat el consistori insisteix que es tracta d’un conflicte laboral intern sobre el qual s’hi ha pronunciat per mitjà d’un comunicat en què insta a plantilla i empresa a no abandonar la taula de negociació i advertir que qualsevol afectació en el servei serà “inacceptable” i tindrà conseqüències.
Pons reconeix que no beneficiaria a ningú i demana un “últim esforç” a tothom:
Demano un últim esforç a l’empresa i a l’Ajuntament per arribar a un acord i no haver de fer vaga, que no beneficiaria a ningú.
Sobre el paper de l’Ajuntament de Calella en les últimes setmanes, des que van iniciar la mobilització, que van portar a l’edifici consistorial, Pons ha dit: “Tot són bones paraules, però cap solució”.
L’Ajuntament complementa amb 250.000 euros la contracta d’Urbaser-Arca del Maresme
El govern municipal ha aprovat incrementar la partida econòmica destinada a la contracta del serveis municipals de recollida i transport de residus sòlids urbans, neteja viària i deixalleria municipal en 250.000 euros, atenent la sol·licitud de revisió de preus que ha presentat l’empresa Urbaser-Arca del Maresme. La partida contempla tant l’actualització d’imports del període comprès entre l’1 de maig de 2022 i el 30 d’abril de 2023 – per un import de 151.451,64 euros –, així com els fixats a partir de l’1 de maig del 2024 – per un import de 98.087,58 euros –.
La decisió es va prendre en la Junta de Govern Local del passat 29 de maig, quan la plantilla de treballadors ja havia iniciat les mobilitzacions de protesta.
La nota publicada al web municipal especifica que es paguen 0,738 euros per metre quadrat de neteja viària i 117,096 euros per tona de residus recollida. I afegeix que els imports “s’entendran com a valors a compte i seran objecte de posterior revisió des de el dia 1 de maig de 2023”.